Grecia, in purgatoriu: Germania si restul zonei euro strang Atena cu usa

Marti, 03 Martie 2015, ora 07:36
5770 citiri
Grecia, in purgatoriu: Germania si restul zonei euro strang Atena cu usa
Foto: Hepta.ro

Germania si restul zonei euro au inceput sa stranga cu usa Guvernul de la Atena, cerandu-le liderilor eleni sa aplice reformele la care s-au angajat in programul de asistenta financiara, care a fost extins cu patru luni.

Totusi, in loc sa se apropie de restul uniunii monetare, Grecia a reusit sa faca exact opusul, arata CNBC.

Parlamentul german a dat unda verde, vineri, extinderii programului de asistenta financiara, insa acest lucru nu inseamna ca elenii au scapat de presiunea de a-si revitaliza economia si de a schimba modul in care fac afaceri.

Promisiunile lui Tsipras, dupa ce Germania a acceptat prelungirea finantarii pentru Grecia

Duminica, ministrul de Finante de la Berlin, Wolfgang Schaeuble, a transmis Atenei sa foloseasca cu cap acest timp si sa implementeze planul de reforme aprobat, daca vrea sa isi asigure un viitor in interiorul zonei euro.

Mai mult, intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times, olandezul Jeroen Djisselbloem, care conduce Eurogroup (grupul ministrilor de Finante din uniunea monetara), a avertizat ca Grecia trebuie sa-si indeplineasca angajamentele daca vrea sa primeasca ultima transa din imprumut.

La randul sau, ministrul de Finante din Luxemburg, Pierre Gramegna, a spus la CNBC ca elenii au parte de un program flexibil, nu de unul rigid.

"Daca Guvernul grec vrea sa aplice mai multe masuri sociale, atunci poate face acest lucru, insa in limitele programului, asa ca trebuie sa aratam ca avem incredere ca Executivul elen va reusi sa implementeze reformele si ca are spatiu de manevra", a explicat oficialul.

"Ei nu trebuie sa depaseasca limitele programului, mai ales ca au parte de flexibilitate si ca exista deschidere pentru negociere si discutii", a punctat Pierre Gramegna.

Inceput de an tumultos

Inca de la inceputul anului, zona euro a trecut printr-o perioada tumultoasa din cauza Greciei, avand in vedere ca partidul Syriza a castigat alegerile din ianuarie, dupa o campanie electorala in care au promis ca poporul elen nu va mai fi umilit de creditorii internationali.

Initial, Guvernul condus de Alexis Tsipras a cerut eliminarea masurilor de austeritate si stergerea datoriei tarii.

Dar nu a trecut mult timp pana cand a fost fortat sa retraga aceste pretentii, din cauza raspunsului negativ dat de troika. Dupa cateva runde de negocieri esuate, Grecia a reusit sa obtina o extindere a programului de asistenta financiara, cu conditia sa aplice o serie de reforme, multe dintre ele gandite chiar de eleni.

Grecia, odrama in trei acte

Tsipras ataca Spania si Portugalia

Desi a primit extinderea programului de extindere financiara, premierul grec Alexis Tsipras a facut acuzatii grave la adresa altor doua tari mediteraneene. El a precizat ca Spania si Portugalia au vrut sa conduca tara sa la "o sufocare financiara" in timpul recentelor negocieri dintre Atena si UE.

El a precizat ca "presiunile asupra Greciei in timpul acestor negocieri au fost asemanatoare unui santaj".

Tsipras acuza Madridul si Lisabona: Au vrut sa conduca Atena la "o sufocare financiara"

"A fost un teren minat, fortele conservatoare (din Europa) au incercat sa ne prinda in capcana pentru a ne conduce la o sufocare financiara", a punctat el. Tsipras a adaugat ca "planul acestor puteri era de a conduce guvernul grec, care cere sfarsitul politicii de austeritate in Europa, la capitulare".

"Aceste puteri nu au vrut ca exemplul grec sa aiba o influenta asupra altor tari", a mai spus Tsipras.

Cu toate acestea, el a salutat faptul ca "marile tari ca Franta, Statele Unite si China au avut o pozitie mai responsabila si mai pozitiva comparativ cu axa europeana de austeritate".

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Grecia presiuni UE, #Grecia amenintari UE, #Grecia reforme UE , #zona euro