Grecia, la mana creditorilor. Dar cum s-au descurcat celelalte tari care au luat imprumuturi de urgenta?

Luni, 17 August 2015, ora 15:19
2670 citiri
Grecia, la mana creditorilor. Dar cum s-au descurcat celelalte tari care au luat imprumuturi de urgenta?
Foto: Arhiva Ziare.com

In contextul recentelor evenimente din Grecia, care au readus in prim plan subiectul statelor care au contractat imprumuturi de urgenta, merita sa aruncam o privire la evolutia statelor de la periferia zonei euro, care au avut nevoie de ajutor financiar.

Economistii PwC au analizat cele 5 tari europene care au apelat la astfel de imprumuturi: Cipru, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

Cea mai importanta remarca este ca desi statul elen a fost primul care a apelat la imprumuturi de urgenta, la momentul actual se regaseste in aceeasi ipostaza din care a plecat, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Criza din Grecia: 5 pericole care pandesc dupa colt

Cadou de la zei? Veste neasteptat de buna pentru economia Greciei

Dar cum s-au descurcat celelalte tari?

Sursa: Analiza PwC Romania

Irlanda - cea mai performanta

Irlanda a tinut "capul de afis" al reformei economiei statelor de la periferia zonei euro.

Aceasta a inregistrat o crestere in termeni reali de 5,2% in anul 2014, economistii PwC estimand o crestere economica de pana la 3,9% in decursul acestui an. De fapt, Irlanda a fost prima dintre economiile periferice al carei PIB a depasit nivelul de dinainte de criza.

Spania - restructurarea sectorului financiar functioneaza

Economistii PwC arata ca economia Spaniei va creste cu aproximativ 3% in acest an, iar acest lucru va imbunatati treptat profitabilitatea sistemului financiar si va contribui la reducerea numarului de credite neperformante.

Tara iberica si-a pastrat de asemenea cadenta reformelor structurale in ultimele 12 luni, cu politici menite sa reduca nivelul somajului, pe termen mediu. Din aceste motive, Spania este de asteptat sa-si depaseasca nivelul PIB-ului pre-criza pana in 2017.

Portugalia mai are inca de lucru

Portugalia a facut de asemenea progrese de la momentul imprumutului, dar nu in aceeasi masura ca Irlanda si Spania.

Economia inregistreaza o crestere ciclica, raportand o crestere a PIB in 2014, pentru prima data din 2010. Dar in continuare mai are cateva probleme structurale de depasit. De exemplu, datoria sa publica raportata la PIB atinge 130%, al doilea cel mai mare nivel dintre cele cinci economii care au necesitat imprumuturi de urgenta.

Cipru continua reformele

Grecia a ramas in urma Ciprului, care si-a mutat atentia de la reforma finantelor publice - guvernul afisand deja un surplus primar sanatos de 2,9% din PIB - asupra reformelor structurale din sectoare precum sanatatea si telecomunicatiile. Cipru este asadar inca in etapa de "reforma" a programului sau, dar face progrese rezonabile.

Sursa: Analiza PwC Romania

Ce urmeaza pentru statele periferice din zona euro?

Potrivit economistilor PwC, sunt 3 procese din zona euro la care companiile ar trebui sa fie atente in urmatoarele saptamani si luni:

  • In primul rand, evolutia negocierilor pentru cel de-al treilea acord de finantare pentru Grecia.
  • In al doilea rand, orice semne de consolidare a cresterii economice in tarile de la periferia zonei euro;
  • In al treilea rand, testele de stres pregatite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) programate pentru anul viitor.

"Pe termen lung, mare problema este cea a nivelului ridicat al datoriei publice si, in anumite cazuri, a datoriei private.Realizarea de excedente bugetare primare ar trebui sa contribuie la stabilizarea nivelurilor datoriei publice. Insa adevaratele beneficii vor aparea la momentul accelerarii cresterii PIB-ului nominal, in mod special dupa ce nivelul inflatiei va reveni in apropierea tintei de aproximativ 2% anual", a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • C.P.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
    Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
    Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
    Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
    Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
    Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
    #evolutie tari perfierie zona euro, #evolutie tari ajutor financiar, #evolutie zona euro, #Grecia comparatie zona euro , #zona euro