Grecia si-a votat destinul - Premierul elen: Tara este mai presus de noi!

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 23:59
12300 citiri
Grecia si-a votat destinul - Premierul elen: Tara este mai presus de noi!
Foto: EPA

Viitorul Greciei s-a decis vineri noapte, odata cu votul de incredere din Parlamentul elen, castigat de premierul George Papandreou. Evenimentul a fost prezentat minut cu minut, in format LIVE TEXT, de Ziare.com.

Guvernul elen primeste votul de incredere - Zona euro este salvata

In joc este nu doar economia Greciei si functia premierului George Papandreou, ci intreaga economie a zonei euro, in primul rand, si cea mondiala, in mod secundar.

Ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos, a promis oficialilor europeni ca nu se va tine un referendum, asa cum era planificat pana acum, in cazul in care votul in Parlament ar fi fost impotriva lui Papandreou si a pachetului sau de masuri.

Intre timp, la Cannes, s-au luat deja niste decizii care sa puna cat de cat la adapost zona euro.

Ziare.com a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante evenimente si discutii legate de situatia Greciei:

- Parlamentul elen a votat in favoarea implementarii masurilor de austeritate necesare pentru ca Grecia sa primeasca ajutorul extern, ce ii va permite astfel sa evite falimentul.

Papandreou avea nevoie de 151 de voturi "pentru", si a reusit sa obtina 153, cu doar 145 "impotriva". Conform ultimelor informatii, Papandreou va discuta, sambata, cu presedintele tarii, pentru a incepe negocierile pentru formarea unui guvern de uniune nationala, care sa puna in practica acordul de salvare a tarii, decis la nivel european saptamana trecuta.

- Parlamentarii eleni au inceput sa voteze: cand isi aud numele, ridica mana si striga "da" sau "nu".

- Ultima fraza din discursul lui Papandreou: "Tara este mai presus de noi toti!".

- Reuters a aflat, pe surse, ca Papandreou a ajuns la o intelegere sa renunte la functie si sa il lase pe ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, sa formeze un guvern de coalitie, in schimbul aprobarii parlamentare a planului de salvare a Greciei.

- Cu aceasta propunere, Papandreou si-a incheiat discursul. El a fost aplaudat pe parlamentari, care se pregatesc acum de vot.

- In fine, premierul elen a facut propunerea despre care se specula de ceva timp: a deschis posibilitatea formarii unui guvern de coalitie, spunand ca-l va vizita sambata pe presedinte pentru a-i comunica faptul ca trebuiesc incepute discutii cu patru partide din Grecia pentru a crea un guvern de "unitate nationala".

- Papandreou a cerut formarea unui guvern de coalitie, spunand ca "sustinerea larga si oneasta este necesara". Alegerile anticipate ar fi "o catastrofa" care ar pune in pericol planul de salvare.

- Papandreou a subliniat ca acordul la care s-a ajuns saptamana trecuta, la nivel european, cu privire la salvarea Greciei, este o adevarata realizare si trebuie sa fie o prioritate nationala. "Este un acord care ne da siguranta si securitate, care garanteaza pozitia noastra in Europa... Un acord care ne permite sa stergem o mare parte a imprumuturilor noastre, si sa platim dobanda foarte mica la plati. Ne face calea mult mai usoara in anii care vin. Acest acord nu trebuie sa se piarda - este o prioritate nationala", a spus premierul elen.

Papandreou a mai spus ca unele din zvonurile care circula in tara cu privire la injumatatirea salariilor, contra reducerii datoriilor, sunt false. "Acest plan de salvare este o oportunitate extraordinara, poate ultima, de a ne reconstrui tara pe fundatii mai puternice... Altfel, vom fi cersetori".

In opinia sa, partidele politice trebuie sa coopereze "pentru a proteja poporul", insa si ideea referendumului a fost una buna, incat i-ar fi permis poporului sa isi exprime parerea.

- Papandreou da vina pe guvernele anterioare, care au multiplicat datoria si deplange "greselile tragice" care s-au facut. "Traim o noua incercare, si unii dintre noi doresc sa uite ce s-a intamplat in trecut".

- Premierul Giorgios Papandreou si-a inceput discursul care va decide viitorul guvernarii sale si, mai important, al tarii.

- Parlamentarii iau cuvantul, rand pe rand, de la tribuna Parlamentului elen. Unii il sustin pe premier si subliniaza necesitatea unui vot in favoarea cabinetului sau, de dragul viitorului tarii, altii cer demisia acestuia si un guvern de uniune nationala. Premierul trebuie sa vorbeasca in curand.

- Oamenii s-au strans din nou in Piata Syntagma din fata Parlamentului si spun ca nu vor pleca pana nu aud rezultatele votului de incredere.

- Mitingul convocat de comunisti in Piata Syntagma s-a incheiat, oamenii intorcandu-se in liniste la casele lor. Unele zvonuri sustin ca este posibil ca locul lor sa fie luat de anarhisti, cunoscuti pentru ciocnirile violente cu politia.

- Principalul partid de opozitie, Noua Democratie, s-a retras din Parlament la inceputul dezbaterii, insa a anuntat ca se va intoarce pentru votul ce va avea loc la miezul noptii. Aproximativ 70 de parlamentari si-au exprimat dorinta sa ia cuvantul in timpul dezbaterii.

- Televiziunile difuzeaza imagini din Atena: oamenii s-au strans in Piata Syntagma, in fata Parlamentului, cu bannere si steaguri rosii, pentru a protesta fata de masurile de austeritate. Mitingul este organizat de partidul comunist.

- Premierul grec, Giorgios Papandreou, se va adresa parlamentarilor la ora locala 23:30, inainte de votul programat la 24:00.

- Parlamentul elen a inceput dezbaterile pe marginea votului de incredere in guvern, care ar putea rezulta in caderea cabinetului Papandreou.

- Seful FMI, Christine Lagarde, s-a angajat, dupa summit, ca tarile membre ale organizatiei sa faca "tot ceea ce trebuie" pentru a se asigura ca FMI este finantat cum trebuie. Lagarde a mai spus ca fondul are, momentan, toate resursele necesare pentru a raspunde cererile venite de la tarile care au nevoie de ajutor. FMI va incerca sa obtina cat mai rapid acordul consiliului de administratie pentru o noua linie de credit pentru tarile confruntate cu "socuri sistemice".

"Principala problema pe care o avem, care a fost identificata de autoritatile italiene si de partenerii lor, este lipsa de credibilitate privind masurile care au fost anuntate", a incheiat Lagarde.

Obama si Lagarde: Avem incredere in rezolvarea crizei din Grecia

- In ciuda faptului ca si-au anuntat acordul de principiu pentru majorarea resurselor FMI, liderii G20 nu s-au angajat sa contribuie efectiv pana nu se va rezolva criza datoriilor din zona euro, a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

- Mark Carney, guvernatorul Bancii Canadei, a fost numit presedintele Fondului de Stabilitate Financiara, ce are drept misiune reforma sistemului bancar. Decizia a fost luata de liderii G20.

- Moneda euro este mai importanta decat apartenenta Greciei la uniunea monetara, a declarat premierul Olandei, Mark Rutte. El a adaugat ca este in interesul zonei euro sa se evite intrarea in incapacitate de plata a Greciei.

- Italia a refuzat ajutorul financiar din partea Fondului Monetar International, a anuntat Silvio Berlusconi. Totusi, el a acceptat monitorizarea implementarii reformele de catre instutitia financiara.

Summit G20 cu efecte zero: Grecia, tot instabila, ameninta zona euro

- Partenerii europeni au capacitatea de a rezolva problemele din zona euro, a declarat presedintele american, Barack Obama. "Partenerii europeni au toate elementele necesare pentru succes: intarirea bancilor europene, masurile pentru grecia, Italia a invitat monitorizarea FMI si ministrii de Finante europeni vor lua masuri suplimentare saptamana viitoare", a subliniat Obama.

Presedintele SUA a precizat ca s-au facut "progrese semnificative" in cadrul summit-ului pentru a se redresa economia mondiala.

Reducerea datoriilor si masurile de austeritate reprezinta reteta buna pentru Grecia, a mai precizat Obama. Liderul american a opiniat ca este esential ca europenii sa transmita un mesaj de incredere pietelor financiare.

"Comunitatea internationala este pregatita sa ajute, aveti un partener puternic in noi", a precizat acesta.

Bill Gates le propune liderilor G20 "taxa Robin Hood" - afla ce presupune ea

- Votul de incredere din Parlamentul elen va avea loc la miezul noptii, astfel incat pietele financiare din Europa si SUA sa fie inchise, au anuntat oficialii greci. Decizia a fost luata deoarece bursele sunt extrem de sensibile la astfel de evenimente.

- Franta va face tot ce ii sta in putinta pentru ca taxa pe tranzactiile financiare sa fie implementata la nivel mondial, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy. Taxa este strans legata de nevoia de finantare, in vederea sprijinirii statelor mai sarace.

Presedintele francez a mentionat ca raportul miliardarului Bill Gates a propus mai multe surse inovatoare pentru finantare, inclusiv aceasta taxa. "Consideram ca lumea trebuie sa stie ca institutiile financiare sunt pregatite sa plateasca daunele create. Mai multe state accepta taxa pe tranzactiile financiare. Nu va imaginati lupta pe care o reprezinta o asemenea taxa", a precizat Sarkozy.

Presedintele francez a transmis un mesaj si grecilor: "Cand ati acceptat o moneda, ati acceptat si riscul ca aceasta sa cada. Cand ati acceptat euro, ati facut o afacere buna. Europa este cea mai frumoasa constructie si nu putem accepta ca ea sa se dezintegreze", a opiniat Sarkozy.

- "Grecia trebuie sa decida daca este puternica sa ia toate deciziile care vin odata cu participarea la zona euro", a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Potrivit spuselor sale, liderii europeni sunt hotarati sa ajute Grecia si sa mentina masurile anuntate saptamana trecuta, insa si Grecia trebuie sa-si arate angajamentul fata de aceste masuri.

"Este o problema de unitate politica, pentru ca sa existe speranta pentru un viitor mai bun. In aceasta situatie, unitatea este cheie si trebuie un angajament clar a fortelor politice de la Atena, pentru a lua masurile necesare pentru o situatie economica stabila", a subliniat Barroso.

- Ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos, a informat oficialii UE ca nu va exista un referendum, informeaza Reuters. Se pare ca promisiunea a fost facuta la telefon, lui Jean-Claude Juncker, seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, Olli Rehn, comisarul european pentru probleme economice, si Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante.

- In comunicatul liderilor G20, acestia isi reafirma dorinta de rezista tentatiei protectionismului, relateaza Reuters. De asemenea, s-au inteles sa permita un sistem mai flexibim, determinat de piete, a ratelor de schimb valutar.

- "Vom dezvolta reguli pentru integritatea si eficienta pietelor, inclusiv asupra riscurilor puse de frecventa ridica a tranzactiilor private", se arata intr-un draft al comunicatului care va fi publicat de liderii G20, dupa summit-ul din Cannes, relateaza AFP.

- Premierul elen ar fi ajuns la o intelegere cu ministrii sai pentru a renunta la functie si a negocia un guvern de coalitie, daca il vor ajuta sa castige votul de incredere, vineri, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Reuters.

- Ministrul de Externe al Chinei, Hong Lei, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca tara sa sprijina eforturile statelor din zona euro pentru rezolvarea crizei. "Speram ca se vor lua masuri active, se vor depasi dificultatile, se va stabiliza piata financiara si se va promova cresterea economica a Uniunii Europene", a spus acesta.

- Ministrul de Finante britanic, George Osborne, aflat la summit-ul G20 ce se desfasoara in Cannes, a declarat ca Marea Britanie este pregatita pentru situatia in care Grecia ar parasi zona euro si ca este posibil ca acesta sa fie rezultatul.

"Trebuie sa ne asiguram ca Marea Britanie este in siguranta. Ne pregatim pentru orice probleme din zona euro", a spus Osborne, citat de BBC News.

- Presedintele Camerei de Comert a Atenei, Constantine Michalos, a declarat ca Papandreou, cel mai probabil, cauta un "exit demn". "Cu siguranta, in urmatoarele 10 zile, vom avea un guvern de tranzitie, de care avem nevoie pentru siguranta economiei Greciei si a Europei", a spus acesta.

- Parlamentarul Simos Kedikoglu, din Opozitie, a spus ca, desi partidul sau, Noua Democratie, sustine pachetul de masuri de austeritate, nu inseamna ca il sustine si pe Papandreou ca premier.

- Italia a acceptat sa se afle sub supravegherea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene in privinta reformelor in domeniul pensiilor, pietei muncii si privatizarilor, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar fi fost luata joi noapte, in urma unor discutii ale premierului Silvio Berlusconi cu presedintele SUA, Barack Obama, si liderii zonei euro.

"Trebuie sa ne asiguram ca tintele Italiei sunt credibile. Am decis ca FMI sa fie implicat in monitorizare, folosind propria lor metodologie, iar italienii au fost de acord", a declarat un oficial UE.

- Membri din partidul lui Papandreou, care declarasera ca vor vota impotriva sa, au precizat, pentru BBC, ca s-au razgandit, dupa ce prim-ministrul a restras amenintarea referendumului.

- Bursele europene au deschis pe plus, vineri dimineata, indicele londonez FTSE 100 urcand cu 34,14 puncte.

Multi analisti nu se asteapta ca premierul elen sa primeasca votul de incredere din partea Parlamentului, majoritatea partidului sau fiind extrem de fragila, cu doar doua voturi in plus. Pietele financiare, insa, s-au aratat mai degraba optimiste, la inceputul zilei, indicele FTSE 100 urcand cu 0,37 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#criza Grecia, #criza zona euro, #George Papandreou, #summit G20 , #zona euro