Grecia, la un pas de faliment. UE nu are nimic impotriva (Opinii)

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 07:44
14521 citiri
Grecia, la un pas de faliment. UE nu are nimic impotriva (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Germania a respins prin vocea unui oficial al Ministerului de Finante cererea Greciei de a extinde cu sase luni perioada de asistenta financiara din partea troicii - Banca Mondiala, Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilizare Financiara.

Reprezentantii noii puteri de la Atena au cerut formal prelungirea acordului de 240 de miliarde de euro cu sase luni, pentru a avea timp sa renegocieze termenii acestuia, dar, soc si groaza, creditorii nu au fost de acord. Vreti acesti bani, atunci trebuie sa faceti ce ati promis.

Aceasta situatie intervine dupa ce, luni, ministrul de Finante al Greciei a intrerupt brusc negocierile pentru continuarea planului de asistenta financiara.

Astfel s-a ajuns in situatia in care grecii sunt cu un picior in afara uniunii monetare. Asta in conditiile in care un sondaj recent arata ca patru din cinci persoane nu doresc parasirea zonei euro.

Grea situatie pentru prim-ministrul Alexis Tsipras. In mai putin de o luna a ajuns in situatia de a nu-si putea tine nici macar una dintre promisiunile electorale. Nu poate mari salariul minim, nu poate face angajari in sistemul de stat, nu poate creste valoarea pensiilor, nu poate negocia cu Uniunea Europeana un nou acord.

De ce se intampla toate astea? In principal, pentru ca Grecia a devenit o afacere proasta pentru UE atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere politic.

Un partid politic nu se poate bucura de incredere in momentul in care vine la putere pe un val de populism de cea mai joasa speta. USL a fost mic copil pe langa Syriza. Nu poti face promisiuni in afara contextului economic in care functionezi. Grecia a dat faliment din 2009 si e tinuta in viata doar de infuzia de bani venita din afara tarii. Cum poate un partid sa vina la putere, promitand ca va schimba realitatea?

Astazi, ceea ce doar banuiam se intampla cu adevarat, in cazul Greciei, Uniunea Europeana va aplica aceeasi strategie pe care a folosit-o in Cipru, in anul 2013. Pare una inflexibila, dar banii care sunt investiti in economii nefunctionale sunt platiti de contribuabilii unor economii functionale. E greu sa le ceri olandezilor sa sustina politica unui prim-ministru ca Alexis Tsipras.

Aceasta strategie dura mai are un obiectiv: acela de a taia din fasa evolutia miscarilor populiste. PODEMOS e un partid de stanga din Spania care ameninta sa vina la putere folosind o platforma politica antieuropeana si antiausteritate.

Intransigenta fata de Grecia le va da de gandit alegatorilor din tot blocul comunitar care, atunci cand vor merge la urne, vor trebui sa decida daca vor salariile si pensiile in euro sau in vechile lor monede nationale.

Sunt sanse mari ca Guvernul de la Atena sa accepte termenii impusi de Bruxelles pentru ca nu are efectiv nicio alta posibilitate. Socialistii vor pierde automat puterea in momentul in care va fi declarat falimentul, iar bancile grecesti isi vor trage obloanele. Acest lucru e posibil sa se intample oricand dupa data de 1 martie, daca nu se ajunge la niciun acord.

In ciuda propagandei, valul de entuziasm din Europa vizavi de Syriza s-a spulberat si asta datorita inflexibilitatii aratate de ministrii de Finante din zona euro.

Aceasta e o lectie pentru liderii politici care pornesc la lupta netinand cont de realitate si incearca, prin propaganda si promisiuni fara acoperire, sa construiasca una noua, lipsita de continut.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Grecia faliment UE, #Grecia iesire zona euro, #Grecia negocieri datorie Bruxelles , #zona euro