Grecia mai calca pe carbuni incinsi. Exista insa 3 motive pentru care putem rasufla usurati

Marti, 12 Mai 2015, ora 14:43
4563 citiri
Grecia mai calca pe carbuni incinsi. Exista insa 3 motive pentru care putem rasufla usurati
Foto: Hepta.ro

Au trecut cateva luni in care discutiile intre Grecia si creditorii sai au fost neproductive si, ocazional, lipsite de diplomatie, insa in sfarsit lucrurile au intrat pe un fagas normal.

Dupa intalnirea ministrilor de Finante din zona euro, care a avut loc luni, la Bruxelles, exista semne clare ca elenii se indreapta catre obtinerea unui acord, arata CNN Money.

In consecinta, ingrijorarile legate de iesirea tarii din uniunea monetara ar trebui sa fie mai mici.

Progrese importante pentru "dezamorsarea" Greciei: Concluziile intalnirii cruciale intre eleni si creditori

Iata trei motive pentru care putem sa rasuflam usurati:

  • Progrese

Ministrii de Finante din zona euro au salutat progresul facut in ultimele doua saptamani in cadrul negocierilor cu Grecia, laudand in special faptul ca elenii au dat de inteles ca vor sa aiba parte de discutii constructive.

"Notam ca reorganizarea si noua abordare a procedurilor de lucru a facut posibila accelerarea progreselor", se arata in comunicatul transmis dupa intalnirea de luni.

Grecia a facut schimbari in cadrul echipei care poarta discutiile cu partenerii sai, oferindu-i un rol mai important lui Euclid Tsakalotos - un diplomat si economist respectat - in detrimentul ministrului de Finante Yanis Varoufakis.

  • Platile au fost facute

Ministrul de Finante elen a dat ordin ca sa se plateasca suma de 750 de milioane catre Fondul Monetar International, plata fiind scadenta marti. Au existat speculatii conform carora Grecia nu va putea achita acesti bani, din cauza problemelor financiare, insa oficialii din Atena au demonstrat ca se tin de promisiuni.

Daca ar fi ratat aceasta plata, tara nu ar fi intrat imediat in default, insa acest lucru ar fi declansat un exod al capitalului, fapt ce ar fi pus o presiune si mai mare pe sistemul bancar si pe economie.

"E important ca Grecia sa continue sa plateasca la timp", a spus Klaus Regling, seful fondului de salvare al UE.

  • Spatiu de respiro

Progresele si platile facute la timp inseamna ca Grecia a mai castigat cateva saptamni pentru a finaliza acordul cu creditorii sai. Urmatoarea transa pe care trebuie sa o achite statul elen catre FMI este de 300 de milioane de euro si e scadenta in 5 iunie.

Inca mai exista chestiuni de rezolvat

Dar situatia Greciei inca clocoteste. Cele doua parti nu s-au inteles inca in ceea ce priveste reformarea sistemului de pensii si a pietei muncii, domenii in care se va ajunge destul de greu la un compromis.

Ministrul grec de Finante: Mai avem bani doar pentru doua saptamani

Intre timp, Atena trebuie sa asigura platile interne la zi, adica pensiile si salariile, iar banii sunt din ce in ce mai putini.

"Interesul de a ajunge cat mai repede la un acord este de ambele parti", a transmis olandezul Jeroen Dijsselbloem, care conduce Eurogroup. "Sa speram ca vom reusi inainte sa exprie timpul si sa se termine banii", a adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Grecia discutii progrese, #Grecia zona euro, #Grecia discutii creditori, #Grecia ramane fara bani, #Grecia probleme bani , #zona euro