Grecia, o drama in trei acte

Duminica, 01 Martie 2015, ora 07:31
6718 citiri
Grecia, o drama in trei acte
Foto: Hepta.ro

Grecia si celelalte state din zona euro s-au contrazis aproape toata luna februarie in legatura cu extinderea programului de asistenta financiara. Insa cele doua parti vor petrece toata primavara dezbatand un subiect si mai dificil: ce politici economice pot fi atat pe placul creditorilor, cat si pe placul elenilor?

Acordul a fost obtinut foarte greu, insa acesta reprezinta doar o prelungire de patru luni, timp in care vor avea loc negocieri, care se anunta a fi si mai dure, arata Wall Street Journal.

Germania ii arunca Greciei un colac de salvare: Vot covarsitor dat de parlamentarii nemti

Grecii si creditorii nu se pot intelege asupra motivului pentru care criza financiara a macinat micul stat din zona euro atat de mult in ultimii patru ani.

Pe de o parte, Berlinul da vina pentru sistemul fiscal deficitar pentru faptul ca elenii au avut nevoie de un plan de salvare in 2010, in timp ce Atena considera ca masurile de austeritate impuse de troika au aruncat tara din lac in put.

In aceste conditii, gasirea unui numitor comun va fi cheia pentru a mentine Grecia in zona euro, iar pentru acest lucru trebuie urmati trei pasi, potrivit WSJ.

Grecia acuza UE ca foloseste un tratament sangeros si inutil asupra sa: E ca in Evul Mediu!

Grecia, o drama in trei acte

In primul rand, ramane de vazut daca Atena va accepta conditiile care vin la "pachet" cu programul de asistenta financiara, gandit de Germania pentru a-i asigura pe contribuabilii nemti care finanteaza alte state din zona euro ca fac acest lucru doar in schimbul unor masuri de austeritate.

Dar partidul Syriza a castigat alegerile in Grecia pe 25 ianuarie tocmai pentru ca a promis ca va opri umilirea poporului elen, care s-a intamplat in ultimii ani. In februarie, in mod paradoxal, formatiunea politica a descoperit ca singurul mod de a opri o criza bancara si impunerea unui control pe capitaluri este sa accepte conditiile creditorilor.

Culisele negocierilor dintre Grecia si creditorii internationali: E inadecvat ce fac politicienii eleni Interviu

In al doilea rand, pana la vara, cele doua parti trebuie sa se puna de acord si sa puna in aplicare masurile economice necesare pentru a debloca finantarea, care se va intampla dupa terminarea cu bine a actualului program.

Ministrul de Finante grec, Yanis Varoufakis va fi nevoit sa transforme lista cu reforme acceptata de zona euro in masuri concrete care sa satisfaca prioritatile creditorilor. Acestia vor sa lase Grecia cu o economie competitiva si flexibila care sa se poata sustina datoria uriasa a tarii, dar pentru ca aceasta idee sa devina realitate, premierul Alexis Tsipras ar putea fi nevoit sa faca niste compromisuri uriase.

Dar exista o raza de speranta: in acest moment, nimeni nu vrea sa vada Grecia iesind din zona euro sau sa intre in faliment, asa ca negocierile ar putea avea, pana la urma, un rezultat pozitiv.

Imposibila "Sfanta Treime" pentru Grecia: Guvernul de la Atena trebuie sa renunte la ceva

In al treilea rand, cele doua parti trebuie sa conceapa un nou program, care va urma celui in vigoare, pentru care s-a obtinut extensia de patru luni. Acesta are ca scop readucerea Greciei pe pietele financiare.

Daca negocierile din februarie au iesit cu scantei, urmatoarea runda ar putea provoca un incendiu in toata regula. "Cele doua domenii cu probleme ar putea fi piata muncii si pensiile", a spus George Pagoulatos, profesor de politici europene si Economie la o universitate din Atena. "Nu va fi un drum lin", a punctat acesta.

Cea mai mare victorie a Greciei de pana acum a fost sa inlocuiasca masurile Fondului Monetar International cu unele proprii. Insa si acestea trebuie aprobate de creditori. Pentru a merge singura inainte, Atena nu are alta solutie decat sa-si recastige competitivitatea in zona euro, dar Berlinul si FMI sunt sceptici ca asa ceva e posibil, conchide WSJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Grecia negocieri UE, #Grecia zona euro, #Grecia probleme, #negocieri grecia ue , #zona euro