Grecia si-a umflat deficitul cu 5 miliarde de euro, pentru a lua mai multi bani?

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 21:48
1675 citiri
Grecia si-a umflat deficitul cu 5 miliarde de euro, pentru a lua mai multi bani?
Foto: allmedicaltourism.com

Seful Elstat, noua agentie independenta de statistica a Greciei, este acuzat ca ar fi umflat in mod intentionat deficitul bugetar al Greciei si ar fi actionat impotriva interesului national al statului sau.

Andreas Georgiou, care a lucrat timp de douazeci de ani la Fondul Monetar International, a fost angajat, in 2010, printr-o intelegere intre FMI si Comisia Internationala, sa faca ordine in statisticile Greciei, dupa ce ani de zile Ministerul de Finante si-a facut treaba de mantuiala, informeaza Financial Times.

"Am incercat sa fac din Elstat o institutie buna si plictisitoare, care sa-si faca bine treaba. Din pacate, in Grecia, statistica este un sport de lupta", se apara Georgiou.

Acuzatiile care ii sunt aduse vor soca, foarte probabil, oficialii Uniunii Europene, in contextul in care ministrii de Finante din UE se pregatesc sa decida, joi, daca vor da drumul transei de imprumut de 8 miliarde de euro Atenei.

Grecia are nevoie de acesti bani pentru a-si plati salariile din sectorul public si pensiile luna urmatoare.

In ultimele 18 luni, zvonurile privind marimea datoriei publice grecesti au incordat relatiile dintre Ministerul de Finante elen si creditorii internationali.

Georgiu urmeaza sa se prezinte in fata procurorilor sub acuzatia de "delict financiar", pe 12 decembrie. Daca va fi gasit vinovat pentru "tradarea intereselor nationale", poate face inchisoare pe viata.

Investigatia urmeaza unor dezbateri publice privind deficitul Greciei pe anul 2009. Sub conducerea lui Georgiou, procentul deficitului a fost crescut la 15,8% din PIB, de la 13,4%, cifra reala, un procent record pentru un stat din zona euro. In euro, asta inseamna un plus de 5,6 miliarde.

Procurorii se bazeaza pe o afirmatie a experimentatului profesor de statistica Zoe Georganta, care crede ca deficitul bugetar pe anul 2009 a fost crescut in mod exagerat de Elstat, astfel incat "sa fie mai mare decat cel al Irlandei, si Grecia sa fie obligata sa adopte masuri de austeritate severe".

Elstat a fost fondat in august 2010, cu scopul de a duce statisticile Greciei la standardul Uniunii Europene.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Grecia minciuna deficit bugetar, #statistici deficit Grecia, #Grecia transa imprumut minciuni , #zona euro