Grecia, soarta incerta in zona euro. Merkel e optimista, Tsipras vorbeste de santaj

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 11:06
4728 citiri
Grecia, soarta incerta in zona euro. Merkel e optimista, Tsipras vorbeste de santaj
Foto: Hepta.ro

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca este posibil sa se ajunga la un compromis in cadrul discutiilor cu liderii greci legate de datoria tarii si de renegocierea termenilor care au venit "la pachet" cu planul de salvare.

Totusi, politicianul de la Berlin a tinut sa precizeze ca e in joc credibilitatea Europei, care depinde de mentinerea in vigoare a regulilor actuale, informeaza BBC.

"Noi mereu cautam sa gasim un compromis, iar pe acest lucru se bazeaza succesul nostru", a punctat Merkel.

Declaratiile au fost facute dupa ce ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit, miercuri seara, cu liderii greci, insa nu s-a ajuns la o concluzie legata de viitorul financiar al Greciei.

Niciun acord privind soarta Greciei la intalnirea de la Bruxelles

In principal, elenii vor reducerea datoriei si renuntarea la masurile de austeritate, iar celelalte state din uniunea monetara, in frunte cu Germania, nu accepta asa ceva, de teama ca si alte tari vor adopta strategia grecilor.

Totusi, ambele parti sunt increzatoare ca se va ajunge cumva la un compromis. De exemplu, politicianul olandez Jeroen Dijsselbloem a mentionat ca discutiile au fost constructive.

Grecia, bomba cu ceas a Europei. Ce pretentii are Atena si cum i s-a raspuns

Tsipras: Adio, troika!

Pe de alta parte, in cadrul Consiliului European, care a avut loc joi, dupa esecul negocierilor dintre ministrii de Finante din zona euro si reprezentantii Guvernului de la Atena, premierul grec Alexis Tsipras a declarat in repetate randuri ca troika creditorilor internationali nu mai exista pentru poporul sau.

"Planuri de salvare ce contin masuri devastatoare de austeritate... sunt de domeniul trecutului", a sustinut Tsipras, informeaza EurActiv.

El a mentionat ca Guvernul pe care il conduce are niste propuneri foarte clare legate de urmatorii pasi pe care trebuie sa ii urmeze Grecia. Liderii de la Atena vor un program intermediar, care va cuprinde unele reforme, insa doar cele acceptate de Tsipras.

"Troika (Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala - n.red.) nu mai exista", a insistat premierul elen.

"Grecia nu va santaja si nu va fi santajata", a mai spus Tsipras, citat de AFP.

Totusi, la cateva ore dupa ce a facut aceste declaratii, Tsipras a trimis presei o declaratie comuna cu seful Eurogroup (din care fac parte ministrii de Finante din zona euro), Jeroen Dijsselbloem, in care creditorii internationali sunt rugati sa inceapa sa colaboreze cu autoritatile elene in urmatoarele zile, pentru a gasi principalele domenii pe care se vor axa discutiile de luni, 16 februarie.

Ce se intampla daca negocierile raman fara rezultat

In cazul in care nu se ajunge la un consens in urmatoarele doua saptamani, adica pana la terminarea actualului program de finantare, Grecia va ramane fara bani.

Momentan, e un impas. Premierul elen nu se poate duce in fata poporului daca actualul program e extins in aceeasi forma, deoarece va fi acuzat ca a indus in eroare populatia, in conditiile in care a castigat alegerile datorita unei platforme electorale anti-austeritate.

Germanii, olandezii, spaniolii si altii nu sunt pregatiti sa le spuna votantilor ca grecii au obtinut un acord preferential.

Datoria Greciei

Grecia are o datorie mai mare de 320 de miliarde de euro, cam 174% din produsul intern brut.

Miza negocierilor cu Grecia este una mare, deoarece exista temeri ca, daca nu se va ajunge la o intelegere si va intra in faliment, atunci va iesi din zona euro, provocand o unda de soc in toata Uniunea Europeana.

Grexit: Ce se va intampla daca Grecia va iesi din zona euro? Care sunt scenariile posibile

Date importante despre Grecia:

16 februarie: Discutii intre ministrii de Finante din zona euro si liderii greci

28 februarie: Data la care se termina actualul acord intre Grecia si troika

Finalul lunii martie: Grecia are nevoie de 4,3 miliarde de euro

19-20 martie: Summit-ul liderilor UE

20 iulie: Obligatiunile elene in valoare de 3,5 miliarde de euro detinute de Banca Centrala Europeana ajung la maturitate

20 august: Obligatiunile elene in valoare de 3,2 miliarde de euro detinute de Banca Centrala Europeana ajung la maturitate

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#Merkel datorii Grecia, #Merkel discutii Grecia, #discutii Grecia datorii , #zona euro