Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Grecia zgaltaie zona euro: Miza intalnirii cruciale de azi de la Bruxelles

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 11:55
6512 citiri
Grecia zgaltaie zona euro: Miza intalnirii cruciale de azi de la Bruxelles
Foto: The Independent

O intalnire de urgenta are loc, miercuri, la Bruxelles, liderii greci urmand sa se intalneasca cu ministrii de Finante din zona euro si creditorii internationali, pentru a discuta situatia datoriilor statului elen.

Acordul de asistenta financiara actual, incheiat de Grecia cu FMI si UE, expira pe data de 28 februarie.

Noul premier al Greciei, plan kamikaze? Nu mai vrea ajutor de la UE si FMI

Pericolul ca Grecia sa iasa din zona euro si sa declanseze o noua criza economica creste pe zi ce trece, a avertizat ministrul de Finante britanic, George Osborne, care a subliniat faptul ca discutiile de miercuri sunt extrem de importante si vor determina atat viitorul Batranului Continent, cat si al intregii lumi.

Oficialul de la Londra a mentionat ca o indepartare a statului elen de restul uniunii monetare va avea un rezultat negativ pentru toti, informeaza Daily Mail.

"O proasta calculare sau un pas gresit de ambele parti ar putea lovi puternic in economia globala", a spus Osborne.

La Atena, ministrul Apararii, Panos Kammenos, este optimist. El a transmis ca, daca Grecia nu va reusi sa obtina un nou acord cu zona euro pe tema datoriilor, atunci tara lui va cauta ajutor in alta parte.

Avertisment din Grecia: Un nor de frica e in toata Europa. Riscam sa ajungem mai rau ca URSS

"Noi vrem un nou acord. Dar daca nu vom ajunge la o intelegere si vom vedea ca Germania ramane rigida si vrea sa rupa Europa, atunci vom fi obligati sa trecem la planul B, care presupune sa gasim finantare din alta sursa", a mentionat oficialul elen, citat de Reuters.

Mai mult, Nikos Chountis, care detine portofoliul de Afaceri Europene in Guvernul de la Atena, a mentionat ca Rusia si China si-au oferit deja sprijinul financiar, chiar daca nu a fost cerut.

"Au fost propuneri, oferte as putea spune mai bine, din Rusia, pentru sprijin economic, iar chinezii s-au aratat dispusi sa investeasca la noi", a explicat Nikos Chountis. Totusi, el a subliniat faptul ca prioritatea elenilor este sa negocieze pe toate planurile cu UE.

Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, va face o vizita oficiala, miercuri, in Rusia.

Care e miza

Grecia cauta o noua linie de finantare in cadrul unei intalniri de urgenta cu ministrii de Finante din zona euro, miercuri, in contextul in care Atena cauta sa convinga creditorii sa accepte o reducere a masurilor de austeritate si sa renegocieze intelegerea privind restructurarea datoriei de 240 de miliarde de euro.

Un fost oficial american pune Europa pe jar: Iesirea Greciei e doar o chestiune de timp

Discutiile au loc dupa ce premierul elen Alexis Tsipras a precizat, marti, ca nu se va supune Germaniei, care a sugerat continuarea acordului cu UE si FMI in termenii actuali.

La Bruxelles, elenii vor prezenta un plan cu 10 puncte, care include scaderea tintelor de surplus bugetar si taierea datoriei, printre altele, arata Business Insider, care citeaza AP.

Mai mult, seful Executivului vrea renuntarea la o taxa pe proprietate si cresterea salariului minim.

Uniunea Europeana a avertizat noul guvern elen sa isi revizuiasca ideile, daca vrea sa obtina un nou imprumut pentru urmatoarele sase luni.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a precizat ca actualul acord reprezinta "ancora" in discutiile care au loc, in timp ce ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, nu vrea sub nicio forma o renegociere a termenilor.

Reactia lui Tsipras la aceste avertismente? "De vreme ce ii avem pe oameni de partea noastra, nimeni nu ne poate santaja cu nimic!", a sustinut acesta.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#Gercia intalnire urgenta miercuri, #Grecia datorie intalnire Bruxelles miercuri, #Grecia datorii , #zona euro