Grecii ar face orice sa ramana in zona euro

Luni, 19 Martie 2012, ora 12:25
1482 citiri
Grecii ar face orice sa ramana in zona euro
Foto: Daylife

Majoritatea "tacuta" a grecilor sunt pregatiti sa faca orice este necesar pentru a ramane in zona euro, in ciuda demonstratiilor anti-austeritate, a precizat premierul elen, Lucas Papademos.

Prim-ministrul a adaugat, intr-un interviu pentru Financial Times, ca Grecia este hotarata sa evite o alta restructurare a datoriilor, iar liderii politici sunt pregatiti sa puna de-o parte divergentele, pentru a implementa reformele structurale si fiscale.

In plus, Papademos este convins ca spirala negativa economica in care se afla Grecia este temporara. "Sunt convins ca suntem trecuti de jumatatea drumului in vederea redresarii economice, desi procesul de consolidare fiscala va dura mai mult. Ratele pozitive de crestere ar trebui sa apara in doi ani", a adaugat premierul elen.

In schimb, cei din afara Greciei nu sunt atat de optimisti, multi analisti spunand ca exista o probabilitate mare ca tara sa iasa din zona euro. La randul sau, Papademos a admis ca tara va avea nevoie de sprijin financiar international si ca nu se va putea intoarce pe pietele financiare inainte de 2015.

Totusi, el a argumentat ca implementarea programului agreat cu UE si FMI, precum si alte masuri pentru stimularea cresterii economice, vor transforma austeritatea fiscala si contractia economica in "cerc virtuos de reforma structuala, cresterea activitatii si o consolidare fiscala rapida".

Implementarea programului va elimina si posibilitatea unei alte restructurari a datoriilor. "Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura ca aceasta este ultima restructurare a datoriilor suverane ale Greciei", a spus el.

Papademos a precizat ca majoritatea grecilor - 70-80% in sondaje - sprijina deciziile luate pentru ramanerea in zona euro, in ciuda sacrificiilor pe termen scurt.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Lucas Papademos zona euro, #iesire zona euro Grecia, #crestere economica Grecia , #zona euro