Grecii o calca pe nervi pe Merkel, dar supraestimeaza dorinta ei de a tine zona euro intreaga

Luni, 22 Iunie 2015, ora 10:55
6590 citiri
Grecii o calca pe nervi pe Merkel, dar supraestimeaza dorinta ei de a tine zona euro intreaga
Foto: Ziare.com

Premierul grec Alexis Tsipras testeaza rabdarea cancelarului german Angela Merkel si pune in pericol ultima speranta pe care o are pentru a tine tara in zona euro, comenteaza Bloomberg.

"Doamna de fier" a celei mai mari economii europene a precizat in repetate randuri ca nu vrea ca uniunea monetara sa se rupa, insa liderii eleni supraestimeaza dorinta ei, potrivit unei surse din Guvernul de la Berlin.

Cancelaria germana a estimat ca impactul iesirii Greciei din zona euro ar fi de aproximativ un miliard de euro pe an.

Iar de vreme ce Merkel a inasprit tonul cu care se adreseaza elenilor, cu siguranta va arunca pe masa si aceasta cifra, cu ocazia summit-ului de urgenta ce are loc luni, potrivit Bloomberg.

"Merkel inca e dispusa sa dea ajutor grecilor, insa e clar ca nu va mai misca niciun deget in plus de-acum incolo si nu va incheia o intelegere cu orice pret", a explicat Carsten Brzeski, economist sef la ING-Diba AG din Frankfurt.

"Elenii trebuie sa se trezeasca la realitate si sa realizeze ca Germania considera ca se poate descurca in cazul in care aceasta tara iese din zona euro", a adaugat analistul.

Incercari disperate de a salva Grecia: Tsipras vine cu idei noi pe ultima suta de metri

Avertismentele in acest sens au devenit din ce in ce mai explicite, in contextul in care se apropie data limita de 30 iunie, cand expira actualul program de finantare, iar liderii de la Atena, in frunte cu ministrul de Finante Yanis Varoufakis, pun presiune pentru a debloca o transa din imprumut, amenintand ca statul elen va intra in faliment fara acesti bani.

Intr-un discurs tinut in fata Parlamentului, Merkel a descris Grecia ca o povara trainica pentru o Uniune Europeana care intampina deja prea multe probleme, cum ar fi cele generate de Ucraina.

Ministrul de Finante grec, Yanis Varoufakis, a atacat in weekend Germania, cerandu-i Angelei Merkel sa "intre intr-o intelegere onorabila cu un guvern care a respins pachetul de salvare si cauta o solutie negociata sau sa urmeze apelul celor din guvernul german, care vor sa arunce peste bord singurul guvern grec care este loial principiilor sale si este capabil sa duca poporul grec pe drumul spre reforma".

Grecii promit sa vina cu solutii noi, dar o preseaza pe Merkel sa ia o decizie clara

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si premierul grec, Alexis Tsipras, se vor intalni luni dimineata, la Bruxelles, inaintea unui summit extraordinar al statelor din zona euro consacrat crizei din Grecia.

Tsipras isi bea cafeaua cu Juncker, la prima ora - ultima suta de metri pentru Grecia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#Grecia summit UE, #Grecia datorii UE, #Grecia Merkel , #zona euro
Comentarii