Grecii se pregatesc de zile si mai negre. Va avea succces noul plan de salvare?

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 17:02
2898 citiri
Grecii se pregatesc de zile si mai negre. Va avea succces noul plan de salvare?
Foto: bibliotecapleyades.net

Ministrii de Finante din zona euro ar putea aproba, luni, un nou pachet de sprijin pentru Grecia, dar situatia pe plan local este departe de a fi stabilizata.

Grecii au presimtit "catastrofa" economica din 2009, se pare, avand in vedere sumele imense de bani pe care le-au restras din banci.

Astfel, incepand cu 2009, grecii au restras 65 de miliarde de euro din banci, iar 16 miliarde de euro au fost trimisi in strainatate, ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos, vorbind de o "penurie de lichiditati".

Potrivit spuselor sale, 32 la suta din cele 16 miliarde de euro trimisi in strainate au fost depusi in banci din Marea Britanie si sub 10 procente in banci elvetiene.

Potrivit cifrelor bancii centrale a Greciei, depozitele in bancile elene se ridicau, la sfarsitul lunii decembrie din 2009, la 237,3 miliarde de euro, iar, la sfarsitul lunii iunie 2011, coborasera la numai 188,1 miliarde de euro.

In fata acestei lipse de lichiditati, Venizelos a aparat noul plan de ajutor, care ar trebui sa adauge 40 de miliarde de euro la capitalul bancilor si care ar trebui sa "asigure redresarea economiei", relateaza L'Echo.

Recapitalizarea bancilor elene ar trebui sa aiba loc in cadrul acordului cu investitorii in obligatiuni, care ar putea suferi pierderi de 50 - 70 la suta, pentru a permite Greciei sa obtina o scadere a datoriei publice de la 160 la suta din PIB, in prezent, la 120%, in 2020.

De altfel, analistii internationali sunt de parere ca un nou imprumut ar deschide un nou capitol in lupta Greciei de a ramane in zona euro, urmand a primi inca 130 de miliarde de euro. Acest lucru va insemna, pe langa faptul ca va avea bani sa-si plateasca obligatiile si dupa luna martie, ca va avea si mai multe datorii, crestere economica prea mica si un deficit bugetar si mai mare.

"Programul curent de sprijn al Greciei esueaza. Austeritatea excesiva, lipsa reformelor privind furnizarea, incompetenta adminsitrativa si blocajul politic au condus Grecia intr-o spirala a mortii. Aceasta strategie nu va functiona nici in continuare", a spus economistul Holger Schmieding, de la Berenberg Bank din Londra, citat de Bloomberg.

In timp ce oficialii eleni negociaza cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Bancii Centrale Europene si a Fondului Monetar International, directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, ar putea calatori in Atena, in acest weekend, pentru a discuta o schimbare a obligatiunilor elene, evaluate la 200 de miliarde de euro.

Grecia, deja in incapacitate de plata?

Premierul elen, Lucas Papademos, a declarat ca se afla foarte aproape de finalizarea negocierilor. "Suntem in faza finala a acestui proces critic de a contura noul program de finantare pentru Grecia si de a completa acordul de imprumut, care va usura povara datoriilor publice si va asigura fondurile pentru urmatorii ani", a declarat premierul.

Pe de alta parte, nemtii nu isi doresc sa fie trasi in jos de Grecia. "Nu ne putem arunca intr-o groapa fara fund", a spus ministrul de Finante din Germania, Wolfgang Schaeuble. "Grecia are nevoie de un nou program, nu exista indoiala cu privire la acest lucru, dar Grecia trebuie sa si creeze conditiile necesare pentru acesta", a completat oficialul german.

Iesirea Greciei din zona euro a fost mentionata inca de la negocierile din primavara anului trecut, iar, in prezent, aceasta optiune apare din ce in ce mai des in discursurile specialistilor.

Economistul Paul Krugman, laureat a premiului Nobel, este de parere ca exista o mare probabilitate ca Grecia sa intre in incapacitate de plata si sa iasa din uniunea monetara.

"Situatia Greciei este imposibila. Vor intra in incapacitate de plata. De fapt, au facut-o deja. Intrebarea este daca vor iesi din zona euro, iar eu cred ca acest lucru este, mai degraba, posibil", a comentat Krugman.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza Grecia, #incapacitate plata Grecia, #datorii Grecia , #zona euro