Grexit: Ce prevederi ar putea fi invocate de juristii UE pentru iesirea Greciei din zona euro

Luni, 06 Iulie 2015, ora 21:50
5029 citiri
Grexit: Ce prevederi ar putea fi invocate de juristii UE pentru iesirea Greciei din zona euro
Foto: Hepta.ro

Fostul ministru de finante grec Yanis Varoufakis a sustinut in mod repetat ca Grecia nu va putea niciodata sa paraseasca zona euro pentru ca nu exista nimic in tratatele Uniunii Europene care sa permita iesirea din uniunea monetara, dar acest lucru nu i-a impiedicat totusi pe juristii UE sa caute o varianta, comenteaza luni seful biroului Financial Times la Bruxelles, Peter Spiegel.

Potrivit unor oficiali din zona euro, expertii juridici ai UE analizeaza tratatele pentru a gasi prevederi care ar permite 'Grexit'-ul (iesirea Greciei din zona euro) - nu pentru ca este ceva pentru care ei fac presiuni, ci mai degraba intrucat sunt ingrijorati ca Grecia ar putea intra in curand intr-o dezbatere juridica ce ar putea-o impiedica sa obtina ajutorul financiar de care are nevoie cu disperare.

"Daca Grecia incepe sa tipareasca propria moneda - ceea ce s-ar putea intampla in cateva saptamani daca Banca Centrala Europeana (BCE) decide sa taie creditele de urgenta acordate institutiilor financiare grecesti-, ea ar putea sa nu mai fie eligibila pentru asistenta de la fondul de salvare al zonei euro in valoare de 500 de miliarde de euro, intrucat ar folosi o alta moneda.

Dar, intrucat juridic Grecia ar fi inca parte a zonei euro, ea nu ar fi eligibila pentru schema de asistenta rezervata tarilor din afara zonei euro, schema cunoscuta drept program de 'asistenta pentru balanta de plati'. Ungaria, Romania si Letonia pana sa adere la zona euro (1 ianuarie 2014) au beneficiat de aceste programe in timpul crizei", explica jurnalistul FT.

Presupunerea traditionala este aceea ca, intrucat nu exista o modalitate explicita de a parasi zona euro, singura clauza care poate fi invocata este articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeana, care permite retragerea din intreaga Uniune Europeana. Acest lucru ar presupune ca Grecia sa prezinte o cerere in acest sens, ceea ce, totusi, este improbabil, si cu toate ca sunt tot mai multi lideri care vor ca Grecia sa iasa din zona euro, nimeni nu vrea ca ea sa paraseasca Uniunea Europeana.

Oficiali europeni afirma ca juristii analizeaza in schimb articolul 7, care a fost adoptat dintr-un motiv cu totul diferit: dupa decizia guvernului austriac de a include intr-o coalitie formatiunea de extrema dreapta Partidul Libertatii, al nationalistului Jorg Haider, liderii europeni au dorit sa existe o modalitate de a pedepsi tarile care nu se conformeaza valorilor europene.

Potrivit articolului 7, Comisia Europeana poate propune ca o tara incalca valorile europene, iar daca toate statele membre sunt de acord, Uniunea Europeana poate "suspenda anumite drepturi derivate din aplicarea Tratatelor statului membru in cauza".

"Este tiparirea propriei monede, in timp ce faci parte din zona euro, o incalcare clara a valorilor europene? Acesta ar putea fi un gard greu de urcat. Dar articolul 7 ar permite, de asemenea, suspendarea din zona euro mai degraba decat o expulzare totala si nu ar fi nevoie de consimtamantul Greciei pentru a aplica aceasta prevedere", continua Peter Spiegel.

Grecia, dupa un "nu" care zguduie Europa - LIVE

Masura mult mai probabila, sustin oficiali europeni, este un tip de

"clauza a flexibilitatii" inclusa in Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene. Prevederea respectiva, articolul 352, afirma cu alte cuvinte: daca trebuie sa faci ceva care ajuta UE in drumul sau, dar acel lucru nu este deja inclus in tratat, atunci continua - dar vei avea nevoie de consimtamant unanim pentru a face acel lucru.

Articolul in cauza suna oficial dupa cum urmeaza: "In cazul in care o actiune a Uniunii se dovedeste necesara, in cadrul politicilor definite in tratate, pentru a atinge unul dintre obiectivele mentionate in tratate, fara ca acestea sa fi prevazut atributiile necesare in acest sens, Consiliul, hotarand in unanimitate la propunerea Comisiei si dupa aprobarea Parlamentului European, va adopta masurile corespunzatoare. Atunci cand masurile in cauza sunt adoptate de Consiliu in conformitate cu o procedura legislativa speciala, acesta actioneaza de asemenea cu unanimitate pe baza unei propuneri a Comisiei si dupa aprobarea Parlamentului European".

Reactie europeana la criza elena: Responsabilitatea este impartita - care ar fi solutia?

Partea referitoare la unanimitate din aceasta clauza inseamna ca Grecia insasi ar trebui sa fie de acord cu 'Grexit'-ul, ceea ce in prezent pare extrem de improbabil. Insa cine stie? Daca aceasta ar insemna ca in final sa se obtina reducerea datoriei, acest scenariu (Grexit - n.red.) ar putea fi solutia, conchide seful biroului FT la Bruxelles.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Grexit prevederi tratate, #UE iesire Grecia euro , #zona euro
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
pana una alta, rezulta clar ca recent demisionatul farfudakis....