Grexit: Ce se va intampla daca Grecia va iesi din zona euro? Care sunt scenariile posibile

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 14:14
9274 citiri
Grexit: Ce se va intampla daca Grecia va iesi din zona euro? Care sunt scenariile posibile
Foto: Hepta.ro

Ministrii de Finante din zona euro se intalnesc, miercuri, pentru a discuta despre situatia Greciei, in contextul in care liderii de la Atena vor sa renunte la masurile de austeritate si sa renegocieze imprumutul cu UE si FMI, fapt ce a readus in centrul atentiei o posibila iesire a acestui stat din uniunea monetara.

Celelalte state membre nu sunt de acord cu planul noului Guvern elen, condus de Alexis Tsipras.

In consecinta, Financial Post a descris care ar fi scenariile posibile in cazul in care nu se ajunge la un numitor comun, iar Grecia va parasi uniunea monetara.

Grecia zgaltaie zona euro: Miza intalnirii cruciale de azi de la Bruxelles

Ce se va intampla cu euro?

Marca germana si alte monede ar putea avea o revenire. Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane, sustine ca iesirea Greciei din zona euro va pune cruce uniunii monetare.

Un fost oficial american pune Europa pe jar: Iesirea Greciei e doar o chestiune de timp

Si chiar daca acest scenariu pesimist nu se va adeveri, Grexit-ul tot va lasa Banca Centrala Europeana (BCE) cu o mare durere de cap, avand in vedere ca institutia a achizitionat o mare parte din datoria elena, in valoare de miliarde de dolari.

In orice caz, euro se va deprecia foarte mult in cazul in care Grecia va iesi din uniunea monetara, iar multe state vor deveni vulnerabile la retrageri masive de capital, avand in vedere ca investitorii vor vrea sa-si tina banii intr-un loc mai sigur.

Dar in timp ce Greenspan considera ca Grexit-ul e ceva inevitabil si ca reprezinta "cea mai buna strategie" pentru toate partile implicate, altii vad altfel lucrurile. De exemplu, David Kotok, presedintele Cumberland Advisors Inc., considera ca zona euro este puternica si ca va putea face fata iesirii statului elen. Uniunea monetara va scapa de riscul ca datoria celor 17 natiuni sa creasca si mai mult din cauza problemelor Greciei.

"Zona euro poate acoperi pierderile si ii va fi bine dupa iesirea acestei tari. Hranirea unui sistem esuat de guvernare va conduce doar la exacerbarea costului final", a punctat Kotok.

Noul premier al Greciei, plan kamikaze? Nu mai vrea ajutor de la UE si FMI

Ce ar insemna pentru restul Europei?

Cu cat discutiile despre datoria Greciei dureaza mai mult, cu atat mai mult vor creste temerile legate de faptul ca iesirea din zona euro a acestei tari va determina europenii sa fuga la banci si sa isi retraga economiile.

Mai mult, preturile vor scadea foarte mult in zona euro, astfel ca deflatia (o rata negativa a inflatiei) va deveni realitate, iar investitorii isi vor lichida activele europene in masa.

In consecinta, si alte state de la periferie - Cipru, Irlanda, Portugalia, Spania si poate Italia - ar putea fi perceputa ca avand un factor ridicat de risc, iar toate tarile europene vor plati dobanzi mai mari pentru imprumuturi, arata Charles Collyns, economist sef la Institutul de Finante Internationale.

Situatia nu e roz nici daca zona euro ramane intacta, deoarece economiile care si-au propus sa adopte moneda unica isi vor suspenda acest plan, pentru a nu avea aceeasi soarta ca Grecia.

Mai trebuie luat in calcul si cazul in care, pe langa statul elen, si alte tari vor parasi uniunea monetara, pentru ca le este subminata competitivitatea.

Cum va fi afectata economia globala?

Uniunea Europeana este responsabila pentru o cincime din comertul mondial. In cazul in care criza se raspandeste din Grecia in intreaga UE, intreaga lume va avea de suferit.

O lovitura pentru Batranul Continent va provoca un soc pe piata mondiala de energie si va dauna exporturilor la nivel global. In vreme ce restul lumii, in frunte cu SUA, are o situatie mai buna decat in 2012, cand a avut loc precedenta criza elena, tot nu ar rezista in fata unui asemenea eveniment.

Iar o prima dovada este reactia pietelor financiare de luni. Cei mai importanti indici bursieri europeni au scazut, in timp ce bancile din Grecia s-au prabusit cu mai mult de 10%, de teama ca populatia se va grabi sa isi retraga depozitele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#scenarii Grecia iese zona euro, #scenarii Grecia zona euro, #iesire Grecia zona euro , #zona euro