Herman Van Rompuy va fi presedintele zonei euro

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 07:46
1525 citiri

Liderii statelor membre ale UE, reuniti duminica la Bruxelles, au decis ca presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy sa conduca si reuniunile sefilor de stat si de guvern din zona euro.

Concluziile summitului UE releva ca "presedintele reuniunii la nivel inalt a zonei euro va fi desemnat de sefii de stat sau de guvern din zona euro in acelasi moment in care Consiliul European isi alege presedintele si pentru acelasi mandat".

"Pana la urmatoarea alegere, presedintele actual al Consiliului European va prezida reuniunile la nivel inalt ale zonei euro. Presedintele reuniunii la nivel inalt a zonei euro va informa in detaliu statele membre care nu fac parte din zona euro cu privire la pregatirea si rezultatul respectivelor reuniuni la nivel inalt", mentioneaza documentul.

Herman Van Rompuy i-a informat pe liderii statelor membre cu privire la stadiul lucrarilor referitoare la reuniunile la nivel inalt ale zonei euro din 23 si 26 octombrie. Liderii europeni au convenit asupra necesitatii de a asigura coerenta intre activitatile zonei euro si cele ale Uniunii Europene, respectand pe deplin integritatea UE in ansamblul sau si functionarea sa cu 27 de membri.

Leul, afectat de criza din zona euro. Cum va evolua in continuare?

Conform aceluiasi document, Comisia Europeana are responsabilitatea de a asigura respectarea de catre toate cele 27 de state membre a legislatiei UE, inclusiv a celei referitoare la piata interna, si de a garanta conditii de concurenta echitabile la nivelul tuturor statelor membre, inclusiv al celor care nu fac parte din zona euro.

Sefii de stat si de guvern din UE au luat act de intentia liderilor tarilor din zona euro de a reflecta asupra consolidarii in continuare a convergentei economice in cadrul uniunii monetare, a imbunatatirii disciplinei fiscale si a aprofundarii uniunii economice, inclusiv a explorarii posibilitatii unor modificari limitate ale tratatelor.

"Consiliul European reaminteste ca orice modificare a tratatelor trebuie sa fie hotarata de catre cele 27 de state membre. Consiliul European va relua aceasta chestiune in decembrie, pe baza unui raport din partea presedintelui Consiliului European, in stransa colaborare cu presedintele Comisiei si cu presedintele Eurogrupului", se mai mentioneaza in concluziile Consiliului European de toamna.

Un nou summit al "Celor 27" a fost convocat in mod extraordinar pentru miercuri seara, inaintea celui al liderilor tarilor din zona euro consacrat luarii unor decizii pentru solutionarea crizei datoriilor, cum ar fi consolidarea Instrumentului European de Stabilitate Financiara (FESF) si recapitalizarea bancilor din zona euro, masuri considerate esentiale.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Van Rompuy zona euro, #Herman Van Rompuy, #Rompuy presedinte zona euro , #zona euro