Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 11:54
9228 citiri
Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere
Foto: Ziare.com

Turbulentele politice si economice aparute in urma crizei datoriilor Greciei au starnit speculatii potrivit carora unele tari se vor gandi de doua ori inainte sa se alature zonei euro, din care fac parte deja 19 state.

Pornind de la aceste speculatii, The WorldPost a analizat atent reactiile din Romania, singura natiune din Uniunea Europeana care a anuntat termen precis pentru aderarea la zona euro, scrie Huffington Post.

Expertii The WorldPost sustin ca experienta Greciei a sporit ingrijorarea Romaniei privind o prematura aderare la zona euro, dar ca nu a stins total interesul tarii noastre.

Pronostic pesimist pentru intrarea Romaniei in zona euro: Vom mai sta multi ani

Romania nu prezinta acelasi dispret fata de Grecia, comun in statele baltice si Slovacia, ba chiar exista la nivelul populatiei o ingrijorare referitoare la politicile de austeritate, asemanatoare cu ce se intampla in Grecia.

Insa scaparea de comunism, tranzitia rapida la capitalism dupa anii '90 si recenta interdependenta economica de industria nemteasca au facut din zona euro o tinta pentru clasa politica a tarii.

Sursa citata aminteste ca statelor membre UE li se cere oficial sa se alature zonei euro, dupa ce indeplinesc criteriile de integrare, printre care o inflatie stabila, deficit bugetar mic si o datorie sustenabila. Danemarca si Marea Britanie au permisiunea de a ramane in afara zonei euro, iar Suedia inca nu a indeplinit criteriile fiscale si monetare pentru aderare.

Romania a anuntat, la un moment dat, ca intentioneaza sa adere la zona euro in 2019, dar chiar inainte ca ultima etapa a crizei din Grecia sa ia sfarsit, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a incercat sa tempereze asteptarile in privinta faptului ca tara va respecta termenul de 2019 pentru a indeplini cerintele.

Apoi, in cursul negocierilor acordului de salvare a Greciei, Isarescu a iesit din nou cu declaratii care au sugerat ca, de fapt, Romania nu ar fi gata sa intre in zona euro decat peste deceniu sau mai mult.

"Nu este greu sa intelegi de ce", noteaza jurnalistii Huffington Post, care sustin ca in ciuda faptului ca Romania ar putea indeplini criteriile fiscale, economia tarii ramane relativ mica. "Dupa Bulgaria, Romania este a doua cea mai saraca tara din UE", au adaugat acestia.

Avertisment din PE: Revenirea Greciei la drahma ar bloca intrarea Romaniei in zona euro

Alina Bargaoanu, decan al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), scoala la care au invatat numerosi politicieni si functionari publici romani, a declarat ca liderii tarii interpreteaza criza din Grecia ca un avertisment ca Romania nu trebuie sa intre in zona euro pana cand economia nu se dezvolta mai mult.

"Uniunea montera este buna pentru tarile care sunt foarte, foarte competitive. Una dintre cauzele de baza ale crizei este diferenta de competitivitate. (...) Noi nu suntem atat de competitivi si pregatiti ca sa ne alaturam acestui club de elita", a spus Bargaoanu.

Cornel Ban, un expert in finante de la Universitatea din Boston, nascut si crescut in Romania, sustine ca tara noastra urmeaza de multe ori exemplul Poloniei, o tara mai mare si mai bogata. El a precizat ca scepticismul polonezilor despre aderarea la zona euro dupa calvarul grecesc face mai putin probabil faptul ca Romania se va alatura curand.

"Dupa criza din Grecia va fi foarte greu de explicat oamenilor care este costul aderarii la zona euro", a spus Ban, adaugand ca in 2009 romanii ar fi acceptat fara sa se gandeasca, dar ca acum se uita la Grecia si se tem sa nu ajunga intr-o asemenea situatie.

Unii specialistii considera ca monedele comune pot reprezenta un handicap, indiferent de cat de mare este economia unei tari.

Laureat al premiului Nobel Paul Krugman a subliniat ca incepand cu anul 2008 Finlanda, una dintre cele mai bogate tari din zona euro, a dus-o mai greu decat vecinul din afara zonei euro Suedia, care are o economie similara.

Pericolul euro: Cum a impins o tara puternica in prapastie si n-a mai lasat-o sa iasa

Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?

Cornel Ban sustine ca romanii au tendinta de a se mira de faptul ca grecii se plang de unele conditii care sunt mult mai usoare fata de ceea ce au trait ei in perioada comunismului, cand Nicolae Ceausescu, in incercarea de a plati datoriile externe, a impus masuri drastice si a existat o lipsa de alimente si alte bunuri de consum.

Pe de alta parte, atat Ban, cat si Bargaoanu sustin ca masurile de austeritate impuse in Romania recent i-ar putea face pe romani sa ii sustina pe greci, noteaza jurnalistii straini, amintind de pachetul de masuri de austeritate care a dus la proteste in strada si demisia lui Emil Boc din februarie 2012.

Dar, spune Bargaoanu, chiar daca masurile de austeritate au facut ca Romania sa fie putin mai solidara cu Grecia asta nu inseamna ca romanii sunt impotriva zonei euro.

Ce spun romanii care au muncit in Spania si Italia?

Cornel Ban sustine ca romanii care au lucrat in Spania si Italia, tari lovite de masurile de austeritate impuse zonei euro, pot spune foarte clar ceea ce inseamna acest lucru si le pot explica familiilor din Romania ca nu este tocmai bine.

Expertul financiar de la Universitatea din Boston spune ca si in familia sa exista un astfel de exemplu. Fratele sau, Mihai, a lucrat ani de zile ca sofer de camion in Spania, dar in 2013 s-a intors in tara din cauza problemelor economiei. "Acum, intors in Romania, lui Mihai nu ii surade ideea ca tara sa sa aiba soarta Spaniei, ca sa nu mai vorbim despre cea a Greciei", spun jurnalistii straini.

Jurnalistii Huffington Post au trecut in revista si faptul ca presedintele Klaus Iohannis a facut o prioritate din aderarea la spatiul Schengen, care include 26 de tari europene.

Despre Iohannis, acestia scriu ca este primul etnic german presedinte al Romaniei si ca a facut apel la Germania pentru sprijin in incercarea de a intra in spatiul Schengen.

In ciuda ingrijorarilor, Bargaoanu saluta aceste eforturi si spera ca acestea sa duca pana la urma la aderarea la zona euro, despre care crede ca este singura cale de a avea statut egal in Europa.

"Exista o anumita sensibilitate in Europa de Est ca procesul de integrare europeana poate fi reversibil", a spus Bargaoanu referindu-se la extinderea sferei de influenta a Rusiei, dar "devenind parte a zonei euro s-ar putea atenua aceste probleme", a incheiat decanul SNSPA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Romania zona euro, #analiza Romania zona euro, #Romania aderare zona euro , #zona euro