Iese Grecia din zona euro? Vezi ce cred liderii europeni

Joi, 09 Februarie 2012, ora 07:59
3224 citiri
Iese Grecia din zona euro? Vezi ce cred liderii europeni
Foto: Arhiva

Grecia a esuat a treia oara in incercarea de a ajunge la o intelegere cu creditorii privati, privind taierea cu 50% din datoria statului elen. In aceste conditii, liderii europeni au pareri impartite in legatura cu iesirea acestei tari din zona euro.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a tinut sa precizeze ca nu va urma un dezastru, in cazul in care Grecia va parasi uniunea monetara.

"Mereu se spune ca daca lasi o natiune sa plece, intreaga structura se va prabusi. Insa acest lucru nu este adevarat", a precizat acesta, conform The Economic Voice.

In legatura cu faptul ca Grecia nu a reusit sa ajunga la o concluzie in timpul negocierilor cu creditorii privati, el a mentionat ca acesta este motivul pentru care troika (Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana) se afla pe teritoriul elen.

"Reprezentantii acestor institutii se afla acolo pentru ca aceasta tara nu si-a indeplinit promisiunile, au fost prea putine economisiri si prea putine reforme", a explicat el.

Premierul olandez, Mark Rutte, considera ca iesirea Greciei din zona euro este mai putin periculoasa decat era in urma cu un an.

"Cu toate acestea, este in interesul nostru ca statul elen sa faca, in continuare, parte din uniunea monetara si sa isi indeplineasca promisiunile. Insa, daca acest lucru nu se va intampla, suntem mai puternici decat in 2010", a precizat Routte.

In schimb, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a afirmat ca vrea ca "Grecia sa ramana in zona euro". "Nu este un scenariu la care vrem sa ne gandim", conform The Telegraph.

Cancelarul german, Angela Merkel, si-a exprimat dezacordul in privinta acestei idei. "Nu vreau sa iau parte la iesirea fortata a Greciei din zona euro", a precizat aceasta.

Totusi, purtatorul ei de cuvant, Steffen Seibert, a subliniat faptul ca "mingea este in terenul statului elen. Nu ne permitem sa ne pierdem timpul cu salavrea Greciei", a continuat acesta.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a reiterat sprijinul pentru Grecia.

"CE a facut sa se inteleaga, de la inceput, ca este foarte important nu doar ca statul elen sa ramana in zona euro, ci ca noi sa facem tot posibilul ca acest lucru sa se intample", a precizat el, potrivit Irish Examiner.

Daca Grecia nu va aunge la o intelegere cu creditorii privati privind tairerea datoriei cu 50%, atunci cel de-al doilea pachet de salvare, in valoare de 130 de miliarde de euro nu va fi acordat statului elen, fapt ce va duce la intrarea Greciei in incapacitate de plata, in luna martie, termen scadent pentru plata datoriilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Grecia iesire zona euro, #criza Grecia , #zona euro