Inainte de summit-ul UE: Ce asteptari au greii Europei?

Joi, 28 Iunie 2012, ora 21:28
1684 citiri
Inainte de summit-ul UE: Ce asteptari au greii Europei?
Foto: Arhiva

Liderii europeni s-au intalnit, joi, pentru cel de-al 20-lea summit de la inceputul crizei, in urma cu doi ani si jumatate, discutiile urmand sa fie centrate pe modalitatile de sustinerea imediata a Spaniei si Italiei, dar si pe construirea unei vizuni pe termen lung care sa genereze crestere economica si locuri de munca, sustin oficialii.

Intr-un moment in care solidaritatea este esentiala, politicienii par impartiti in doua tabere: cancelarul german Angela Merkel si restul Europei.

Franta, Italia si Spania vor face, cel mai probabil, presiuni asupra Germaniei pentru ca aceasta sa accepte masuri pe termen scurt care sa vina in ajutorul tarilor aflate in dificultate, dar si pasi pe termen lung, precum emiterea de obligatiuni comune in zona euro, pentru a proteja uniunea monetara, potrivit Reuters.

Ce au declarat "greii" din Uniunea Europeana inainte de discutiile oficiale:

Prim-ministrul belgian, Elio di Rupo

"Exista masuri importante care trebuie luate. Exista tari precum Spania, Italia, Grecia, Cipru acum, Portugalia, care se confrunta cu probleme foarte mari si daca nu le ajutam va exista un efect domino care va afecta restul Europei, inclusiv pe noi."

Cine poate ajuta? "Exista intotdeauna mijloace financiare semnificative, poate alte tari vor solicita aceste mijloace. Belgia, de exemplu, va cere ca Banca Europeana de Investitii sa dispuna de mai multe mijloace pentru a putea investi in continuare intr-un mod structural in Europa."

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte

In ceea ce priveste sistemul bancar din zona euro si problemele legate de datoria suverana, "nu rezolvam problemele in Europa prin transferul de suveranitate, rezolvam problemele insistand pe ceea am convenit. Nu exista un leac pentru a solutiona aceste probleme. Tarile trebuie sa continue reformele. Exista instrumente pe termen scurt pentru tarile care spun ca nu pot face fata pe cont propriu si nu cred ca este necesar sa ne gandim la noi instrumente."

"Singurul mod prin care Spania si Italia pot iesi din criza este sa suporte masuri de austeritate si sa continue ceea ce nu a fost facut suficient in anii anteriori: reformarea pietelor muncii, economii."

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy

"Ne finantam la costuri prea ridicate in prezent si multe institutii spaniole nu au acces la finantare... Cred ca Uniunea Europeana este constienta de acest lucru si ca vor fi luate deciziile necesare."

In ceea ce priveste uniunea bancara, "este o idee cu argumente pro si contra. Nu cred ca va fi rezolvata, astazi, intr-o maniera decisiva."

Presedintele Frantei, Francois Hollande

"Am venit pentru ca Europa sa aiba un cadru pe termen mediu care sa genereze incredere. Am venit pentru ca obiectivul privind cresterea sa fie in centrul angajamentelor noastre si, astfel, vor fi luate decizii care sper sa fie acceptate.

Am venit pentru a gasi solutii rapide pentru tarile care se lovesc de cele mai mari dificultati pe piete, in timp ce au facut eforturi considerabile pentru a-si consolida finantele publice. Astfel, am venit pentru a oferi Europei forta, coerenta si solidaritatea necesare."

"Daca vom reusi sa introducem mai multe masuri de crestere in pactul pe care il vom adopta, o viziune pe termen lung si masuri imediate pentru a sprijini tarile care au facut eforturi, dar care nu pot face fata ratelor de dobanda execesiv de ridicate, insemna ca am lucrat bine."

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel

"Pachetul pentru crestere si locuri de munca se va afla in centrul dezbaterii. Am lucrat la acesta cu ocazia fiecarui summit din acest an. Astazi, este complet dezvoltat, astfel incat il putem vedea aplicat."

Merkel se afla, in prezent, intr-o pozitie mai puternica, dar, in acelasi timp, mai izolata ca oricand, in contextul in care se intensifica solicitarile pentru relaxarea presiunilor asupra economiilor din zona euro afectate de criza, scrie The Wall Street Journal.

In timp ce predescesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, a urmarit sa tempereze pozitia dominanta a Germaniei urmand-o indeaproape pe Merkel, noul presedinte al Frantei dezvolta aliante cu Italia si Spania, pentru a o depasi numeric. Pana acum, nicio tactica nu a functionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#summit UE Bruxelles, #declaratii lideri europeni summit , #zona euro