Japonia si China, neincrezatoare in economiile europene

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 23:48
1684 citiri
Japonia si China, neincrezatoare in economiile europene
Foto: Arhiva

Japonia s-a aratat deschisa in continuare pentru cumpararea titlurilor de stat europene insa, ca si China, nu par a fi entuziasmata de participarea financiara la un pachet financiar special care sa sprijine economiile problematice din zona euro.

Alti potentiali cumparatori, precum Brazilia si Rusia, au aratat ca sunt dispusi sa ajute zona euro, fie prin intermediul FMI, fie prin negocieri directe cu tarile implicate, noteaza Reuters.

In aceasta perioada, liderii europeni cauta tari a caror rezerva valutara sa fie suficient de mare, cum ar fi Japonia, China si marile economii emergente, pentru a sustine fondul european de interventie financiara, prin care vor primi sprijin statele falimentare.

Pe de alta parte, China are motive mai consistente pentru a participa la acest fond, dat fiind faptul ca isi cumpara, practic, recunoasterea statului de economie de piata din partea partenerilor europeni. Totodata, consolidarea zonei euro reprezinta si consolidarea celei mai mari piete externe a Chinei.

In prezent, Japonia detine 20 de procente din bondurile emise de fondul de interventie financiara european (EFSF), insa nu este clar daca este dispusa sa investeasca o parte din cei 1,2 trilioane de dolari pe care ii detine, intr-un nou vehicul financiar.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza zona euro, #criza datorii suverane, #sprijin Asia Europa, #interventie China Europa , #zona euro