Liderii europeni se intalnesc la Bruxelles pentru a semna noul pact bugetar

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 16:57
1194 citiri
Liderii europeni se intalnesc la Bruxelles pentru a semna noul pact bugetar
Foto:Arhiva Ziare.com

Liderii europeni se vor intalni la Bruxelles, luni, pentru a finaliza acordul privind crearea unui fond de stabilitate financiara permanent si a impune mai multa disciplina fiscala tarilor membre si pentru a combate scaderea cresterii economice si rata mare a somajului.

Cu toate acestea, discutiile dintre cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene ar putea fi umbrite de negocierile dintre Grecia si creditorii sai privati, in incercarea statului elen de a scapa de o parte din datorie, informeaza WSJ.

Grecia si creditorii din sectorul privat urmau sa ajunga la o intelegere privind prescrierea a 100 de miliarde de euro pe care statul elen ii datoreaza, dupa ce detinatorii de obligatiuni au dat de inteles ca ar putea accepta dobanzi mai mici.

Un oficial al Uniunii Europene a declarat ca, dupa intalnirea de luni, ar putea urma o alta, in cazul in care intelegerea dintre doua parti se va semna pana atunci.

"Avem un elefant intr-o camera, si acel elefant este Grecia. Daca apar vesti noi despre elefant, trebuie sa vorbim despre el", a declarat un oficial al UE, adaugand ca ministrul de Finante din grecia va fi cel mai probabil la Bruxelles, luni.

Numai daca Grecia va ajunge la un acord cu investitorii privati va putea primi un ajutor financiar de 130 de miliarde de euro de la partenerii sai europeni si FMI care ar putea salva tara de la faliment.

Pactul fiscal, un acord interguvernamental care exclude Marea Britanie, va fi finalizat luni. Acesta presupune introducerea unor reglementari fiscale pentru economiile din zona euro, pentru a evita colapsul increderii pietei in finantele publice, asa cum s-a intamplat in Grecia, Portugalia si Irlanda si, intr-o masura mai mica, in Spania si Italia.

Desi tarile din zona euro, cu exceptia Marii Britanii, s-au declarat de acord cu proiectul Cehia si Suedia au ramas printre tarile care nu s-au decis inca privind participarea la tratat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#tratat fiscal UE Bruxelles, #Grecia negocieri creditori privati, #datorie Grecia investitori salvare , #zona euro