Liderii UE dezvaluie viziunea privind viitorul uniunii monetare

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 10:38
3330 citiri
Liderii UE dezvaluie viziunea privind viitorul uniunii monetare

Autoritatile europene si-au dezvaluit viziunea pentru viitor, care le acorda puteri sporite. Planurile includ crearea unei trezorerii europene, care va avea autoritate asupra bugetelor nationale.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca este "un moment definitoriu pentru integrarea europeana", scrie BBC.

Planul pe zece ani este menit sa intareasca eurozona si sa previna viitoarele crize, insa vocile critice spun ca acesta nu se adreseaza actualelor probleme de deficit.

Documentul, intitulat "Towards a Genuine Economic and Monetary Union" (Inspre o adevarata uniune economica si monetara - n.red.), a fost facut public de catre presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si a fost redactat impreuna cu presedintii Comisiei Europene, Eurogrupului si Bancii Centrale Europene.

Van Rompuy apreciaza ca textul "nu trebuie sa fie un plan final", insa se asteapta "sa ajungem la o pozitie comuna intre noi cu privire la calea de urmat", la summitul UE de saptamana aceasta.

Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca principiul de baza este ca "o solidaritate mai mare si o responsabilitate mai mare trebuie sa mearga mana in mana".

Propunerile facute in document includ:

- Limite privind volumul de datorii pe care le pot avea statele membre

- Bugetele nationale anuale pot fi respinse daca releva ca tara va depasi limitele impuse datoriei

- "Ar putea fi explorata" posibilitatea ca eurozona sa imprumute bani colectiv

- O trezorerie europeana ar putea fi instituita, pentru a controla bugetul central si a tine sub observatie bugetele nationale

- Politici comune pe tema regulilor privind angajarea si nivelele de taxare

- Decizii luate impreuna cu parlamentele nationale pentru a obtine "legitimitate democratica".

Una dintre cele mai mari schimbari pe care le aduce documentul este ca, desi in trecut membrii eurozonei aveau obligatia sa-si mentina deficitul la anumite nivele, o trezorerie europeana ar putea sa le forteze sa faca schimbari pentru a pastra un deficit redus.

Documentul sustine ca o mai mare uniune fiscala ar putea conduce la o situatie in care tarile din eurozona pot emite eurobonduri, pentru a ajuta tarile mai slabe, precum Spania, sa se imprumute mai ieftin. Germania se opune insa acestui plan, intrucat tarile mai puternice ar trebui sa-si asume riscurile.

Cancelarul german, Angela Merkel, a descris eurobondurile drept "contraproductive".

Ramane insa de vazut ce anume din aceste propuneri se va materializa, stiut fiind ca Franta si Germania nu privesc la fel dezvoltarea UE. Proiectul european a avansat cand cele doua puteri au avut pareri comune, deci pozitiile divergente din prezent ar putea provoca probleme la summitul UE.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#plan viitor Uniune Europeana, #viziune eurozona, #uniune economica si monetara , #zona euro