Lituania va adera la zona euro in 2015 - Avantaje mai putine decat costurile?

Joi, 28 Februarie 2013, ora 00:07
2394 citiri
Lituania va adera la zona euro in 2015 - Avantaje mai putine decat costurile?
Foto: razzor-us.deviantart.com

Guvernul Lituaniei a aprobat planul de aderare la zona euro, care prevede infiintarea de comisii si de grupuri de lucru pentru trecerea tarii la noua moneda, incepand din 2015.

Astfel, Lituania va deveni ultima dintre republicile baltice care va renunta la propria moneda: Estonia este deja in zona euro, iar Letonia si-a exprimat recent ca va adera la aceasta zona incepand din 2014.

Totodata, potrivit cotidianului rus Novie Izvestia, prin aderarea sa la zona euro Lituania risca foarte mult, deoarece avantajele aderarii ar putea fi mult mai mici decat pierderile.

Dupa cum a declarat ministrul lituanian al Finantelor, Rimantas Sadzius, strategia de trecere la euro va fi pusa in aplicare pe cateva niveluri in paralel. De aceea, este nevoie de diverse grupuri de lucru, fiecare dintre care sa fie responsabil pentru un anumit domeniu.

Pentru a introduce moneda euro pe teritoriul lor, lituanienii vor trebui sa "ajusteze" indicii economici in conformitate cu toate normele necesare: mai exact, in conformitate cu criteriile de la Maastricht, adoptate pentru evaluarea viabilitatii sistemului financiar al tarii. De obicei, cele mai greu de realizat se dovedesc cererile privind datoria de stat, care nu poate depasi 60% din PIB, si rata inflatiei, care poate fi cu maxim 1,5% peste nivelul mediu inregistrat la acest criteriu in cele mai de succes tari din zona euro.

Lituania nu are probleme cu datoria de stat, deoarece aceasta este de numai 36,5% din PIB, insa inflatia este subiectul cel mai dureros. In anul 2012, aceasta a fost de 2,8%, in timp ce nivelul mediu al celor mai de succes tari ale zonei euro in lupta cu inflatia - Franta, Germania si Italia - este de numai 1,87%.

Totodata, autoritatile lituaniene dau asigurari ca pentru inregistrarea nivelului de inflatie dorit vor fi folosite metode de piata. Manipularile datelor statistice, asemeni celor care au avut loc in Grecia, si solicitari de subventii in schimbul reducerii preturilor nu vor exista in Lituania: desigur, daca faptele politicienilor lituanieni vor coincide cu declaratiile lor. Sadzius a dat asigurari ca deja in 2014 inflatia din tara sa va corespunde celei cerute de zona euro si atunci nu vor ramane niciun fel de piedici in fata integrarii finale a tarii in familia europeana.

Potrivit Novie Izvestia, Lituaniei nu-i va fi usor sa reduca nivelul inflatiei, insa avantajele de la implementarea euro nu se vor lasa asteptate prea mult. "Principalul avantaj pentru Lituania consta in faptul ca nu vor exista problemele pe care le presupune schimbul valutar", explica pentru cotidianul rus economistul Salavat Gabdrahmanov. "Economia tarii este deja strans legata de economia UE, astfel ca anularea acestor pierderi din tranzactii vor ajuta tara sa se dezvolte cu mai mult succes", adauga expertul.

Ce spun vocile anti-euro

Cu toate acestea, scepticii atentioneaza ca Lituania se grabeste prea tare catre aderarea la euro. Critici la adresa cursului de aderare la zona euro au fost formulate nu o data atat de fortele de stanga din tara, cat si de liberali.

Impotriva aderarii la zona euro sunt Partidul Social-Democrat si Miscarea Liberala. Liderul acesteia din urma, Eligius Masiulis, este de parere ca trecerea la euro va fi avantajoasa pentru Lituania abia dupa ce UE se va lamuri in legatura cu problema datoriei de stat pe care o au unii dintre membrii sai - Spania, Grecia, Italia -, pentru ca, odata cu trecerea la euro, Lituania isi va pierde politica sa monetara independenta, ceea ce inseamna ca nu va putea reglementa cantitatea de bani din circulatie si modifica rata dobanzii.

"Daca lituanienii vor inregistra o scadere a productiei sau o crestere a somajului, ei nu vor putea sa rezolve aceste probleme prin metode monetare, adica sa tipareasca bani", precizeaza Salavat Gabdrahmanov.

Criza economica ce se inregistreaza la ora actuala in UE demonstreaza ca mecanismul unei politici monetare rigide, care limiteaza posibilitatile anumitor tari de a-si solutiona problemele interne, duce la dezechilibre in primul rand la nivel fiscal - de exemplu, la cresterea datoriei de stat. De aceea, autoritatile lituaniene trebuie sa se gandeasca foarte serios daca tara va putea sau nu sa depaseasca in mod demn posibilele probleme in economie. Pentru ca se poate intampla ca la Bruxelles sa existe o viziune privind depasirea situatiei create, iar la Vilnius - alta.

In plus, alte tari din UE se pot confrunta cu propriile probleme economice, care sa necesite aplicarea de retete ce nu se potrivesc economiei lituaniene. Nu este un secret ca tonul in UE este dat de germani si francezi. Astfel, daca Lituania va avea divergente cu Germania, ea va trebui sa cedeze, atentioneaza in final ziarul rus.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Lituania aderare zona euro, #Lituania intrare zona euro, #zona euro Lituania , #zona euro