Marea Britanie, transformata intr-un fond speculativ pentru Germania?

Luni, 04 Februarie 2013, ora 18:44
3104 citiri
Marea Britanie, transformata intr-un fond speculativ pentru Germania?
Foto: praag.org

Premierul britanic David Cameron si cancelarul german Angela Merkel vorbesc amandoi despre competitivitate, dar folosesc limbaje incompatibile.

Agresivitatea cu care premierul britanic urmareste sa protejeze City of London, unul din cele mai importante centre financiare din lume, si sa limiteze controlul Uniunii Europene risca sa transforme Marea Britanie intr-un fond speculativ din perspectiva Germaniei, scrie Bloomberg.

"Este periculos pentru ei sa creada ca City poate ramane in top in afara Uniunii", a avertizat Otto Fricke, purtator de cuvant pe politica bugetara din cadrul partidului Democratii Liberi, partener al coalitiei condusa de Merkel.

Marea Britanie a generat, in 2011, 23% din serviciile financiare ale Uniunii Europene, in timp ce populatia sa reprezinta 13% din populatie UE. Finantele au reprezentat 9,6% din Produsul Intern Brut al tarii comparativ cu media de la nivelul Uniunii, de 5,7%. In Germania, al doilea cel mai mare exportator al lumii, ponderea serviciilor financiare in PIB a fost de doar de 4,4%.

Divergentele de opinie intre cele doua tari au fost evidente la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia. Pe 24 ianuarie, Cameron a tinut un discurs in care isi apara intentia de a organiza un referendum cu privire la iesirea Marii Britanii din UE. Trei ore mai tarziu, in acelasi context, Merkel s-a indreptat in directia opusa: scopul acesteia este sa remodeleze economia din zona euro in asa fel incat sa semene mai mult cu cea germana.

Presiunile pentru impunerea unor norme de reglementare pentru bancile din zona euro vor accentua contradictiile dintre Londra si Berlin. Nefiind in zona euro, Marea Britanie nu este supusa mecasnimului de supervizare bancara care va fi asigurat de Banca Centrala Europeana. De asemenea, tara nu are nimic de a face cu taxa pe tranzactii financiare aprobata in 11 tari, inclusiv Germania si Franta, in pofida opozitiei britanice.

De la prabusirea Lehman Brothers, in 2008, Berlinul a insistat pentru inasprirea reglementarilor in sectorul financiar, in timp ce Londra a militat pentru relaxarea lor.

Izbucnirile ocazionale ale lui Cameron la adresa bancherilor iresponsabili au vizat exclusiv electoratul, guvernul sau pastrand linia traditionala de aparare a City of London in vizitele oficiale de la Bruxelles.

Desigur, Germania si Marea Britanie sunt in general aliati in setarea normelor pentru piata unica ce guverneaza toate cele 27 de economii ale UE. Cele doua state au insticte comune in ceea ce priveste libertatea comertului, contrabalasand inclinatia Frantei catre control industrial si protectionism.

Marea Britanie isi bazeaza influenta pe competitivitate, termen care poate insemna crestere, productivitate, mobilitatea muncii, atractivitate pentru investitorii straini, standarde de reglementare, imbunatatire tehnologica, educatie, sanatate si bunastare sau o combinatie intre acestea.

Oricare ar fi definitia, Londra se afla cu mult in urma Germaniei. Potrivit organizatorilor Davos, Germania se afla pe locul sase in ceea ce priveste competitivitatea internationala, in timp ce Marea Britanie ocupa locul opt. Topul a fost bazat pe 12 factori care au inclus soliditatea sectorului financiar si stilul de business. PIB pe cap de locuitor in Germania a fost de 121% din media UE in 2011, in timp ce in Marea Britanie a fost de 109%. Germania estimeaza o rata a somajului de 5,6% in 2012, comparativ cu 8,1% in cazul Marii Britanii. Totodata, deficitul bugetar este de 0,2% in Germania si de 7,2% in Marea Britanie.

Faptul ca Merkel nu a facut nicio referire la afirmatiile lui Cameron cu privire la iesirea Marii Britanii din zona euro arata ca prioritatea Germaniei este zona euro. Cameron "joaca un joc periculos din motive tactice, interne", potrivit presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Cameron Merkel economie, #Marea Britanie fond speculativ, #Merkel Marea Britanie economie , #zona euro