Merkelizarea Europei: buna sau rea?

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 18:34
3872 citiri
Merkelizarea Europei: buna sau rea?
Foto: Arhiva

Multa vreme, Europa a fost o masina destul de sigura, al carei motor economic era Germania si al carei volan politic era in mainile Frantei. Calatorii se simteau confortabil si in siguranta, incaputi pe maini bune si sigure.

Nimic n-ar fi tulburat bunul mers daca, oprind la pompa, ca sa faca plinul, Europa n-ar fi constatat ca nu prea are bani de benzina. In asemenea momente, cand trebuie sa dea fiecare mana de la mana, apar totdeauna disensiuni, pentru ca unii au mai mult, altii mai putin, iar altii deloc.

Automat, cand se iveste problema banilor intr-un colectiv, apare si fenomenul segregarii. Ca urmare, unul din calatori a anuntat ferm ca el va continua drumul in coloana, cu masina proprie. Plateste cat consuma.

La drept vorbind, premierul englez nu s-a retras din "contractul fiscal" european pentru ca i s-ar fi parut procedeul nedemocratic sau pentru ca noile norme de management ar fi incapabile sa gestioneze criza. Retragerea lui are o motivatie mult mai pragmatica: a tinut sa-si protejeze tara de industria mecanismelor financiare, pe care Europa se pregateste s-o construiasca.

Sigur ca Europa se poate complace sa joace intr-o piesa unde Germania a preluat regia de studio, dar e greu ca o tara ca Anglia, cu puterea sa economica, dar si cu prestigiul secular, sa mizeze totul pe o singura carte.

Chiar daca acea carte este Germania, unde nu poate anticipa nimeni cum va evolua somajul, cum vor actiona resentimentele si cum vor sti conducatorii sa pareze atacurile contra lor din extrema stanga si din cea dreapta.

Riscul supercentralizarii

Acceptul Europei privind reducerea cu orice pret a cheltuielilor, privind instituirea conservatorismului fiscal si scrupulozitatea bugetului nu este decat un mic pas spre "germanizarea" politicii monetare si fiscale a intregului club european.

In fond, nu este nimic gresit in asta. Politica monetara si fiscala germana a dat rezultate excelente si, cu ea, au castigat partida toti cancelarii germani din ultimele decenii, inclusiv doamna Merkel.

Totusi este hazardat sa acceptam a priori ca tot ce este bun pentru Germania va fi bun si pentru restul lumii. Fiecare tara isi are specificul ei, fiecare popor are propria sa psihologie sociala, fiecare individ reactioneaza conform temperamentului sau.

Cresterea puterii politice a unei Europe supercentralizate este un risc pe care statele mici si-l pot asuma si chiar se pot bucura ca, prin el, i se ofera o umbrela protectoare, dar de la o limita in sus, riscul poate deveni periculos.

Incercarea de a aplica norme si criterii in stil german tuturor membrilor acestui club a si creat trei momente discordante.

Dezavantajul de a nu fi nemti

Primul este incidentul in relatiile cu una din puterile mari ale Uniunii Europene, careia i s-a dat prilejul nedorit sa faca nota discordanta.

Al doilea priveste accentuarea segregarii europene, chiar de catre oficialii germani, care se refera la "centru" si "periferie", la "nord" si "sud", iar, mai recent, la grupul "PIGS" - initiale ce simbolizeaza Portugalia, Italia, Grecia, Spania.

Al treilea priveste calculul corect german privind modificarea constitutiilor participantilor la club pana in martie 2012. Este sigur ca asemenea masura doamna Merkel ar fi putut-o organiza impecabil in tara sa.

Dar, pentru ca nu toate tarile stiu sa se alinieze ca nemtii, multi avand concepte proprii despre aliniere, unele tari non euro au si atras atentia ca asemenea modificari de Constitutie nu sunt posibile in timp scurt.

Deocamdata, Romania a si facut public punctul sau de vedere, poate l-au facut si altii, poate il gandesc si unele tari din zona euro. Vom vedea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Angela Merkel, #criza zona euro, #criza datorii zona euro , #zona euro