Moody's: Riscul de intrare in incapacitate de plata a Greciei, cu 50 la suta mai mare

Joi, 02 Iunie 2011, ora 10:36
1084 citiri
Moody's: Riscul de intrare in incapacitate de plata a Greciei, cu 50 la suta mai mare
Foto: Daylife

Riscul de intrare in incapacitate de plata a Greciei a crescut cu 50 la suta, potrivit estimarilor agentiei de rating Moody's, in ciuda faptului ca Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pun la cale un al doilea program de salvare.

Moody's a redus ratingul Greciei la Caa1 de la B1, asemanator Cubei, de exemplu, dupa ce autoritatile europene au luat in calcul sa ceara investitorilor sa finanteze in continuare Grecia, cand obligatiunile existente ajung la maturitate, relateaza Bloomberg.

Programul de sprijin financiar de 110 miliarde de euro, acordat Greciei anul trecut, a esuat, dupa ce guvernul elen a anuntat ca nu a reusit sa atinga tintele fiscale impuse. In prezent, tara are o gaura de finantare de 30 de miliarde de euro.

"Impreuna, aceste riscuri ne spun ca exista o posibilitate de intrare in incapacitate de plata in in viitor. Pe o perioada de cinci ani, aproximativ 50 la suta din tarile, companiile si institutiile financiare cu rating Caa1 au reusit sa-si plateasca datoriile. In jur de 50 la suta au intrat in incapacitate de plata", se arata in raportul Moody's.

Oficialii UE, FMI si ai Bancii Centrale Europene ar putea anunta joi rezultatele misiunii de evaluare in Grecia si pasii urmatori care trebuie luati pentru primirea unui nou imprumut.

Reactia autoritatilor elene nu a intarziat sa apara, reprezentantii guvernului fiind de parere ca scaderea ratingului nu ia in calcul angajamentul de a intalni tintele de deficit fiscal pentru 2011 si nici programul "accelerat" de privatizari. Grecia deja a indeplinit "tinte fiscale semnificative" si va supune votului Parlamentului planul fiscal pe termen mediu in urmatoarele zile, se arata intr-un comunicat al guvernului elen.

Pe de alta parte, analistii Moody's sustin ca Greciei ii va fi foarte dificil sa impuna noi masuri de austeritate contribuabililor. "Grecia nu mai are optiuni. Riscul major presupus de implementarea unui nou program creste si riscul de intrare in incapacitate de plata", se arata in raportul agentiei. De asemenea, analistii Moody's sunt de parere ca reducerile suplimentare de cheltuieli vor conduce la scadere economica.

In 2011, rata datoriilor Greciei s-ar putea ridica la 157,7 la suta din produsul intern brut, cea mai mare din istoria zonei euro, potrivit Comisiei Europene. De asemenea, economia s-a va inregistra o scadere de 3,5 la suta, in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Moodys rating Grecia, #incapacitate plata Grecia , #zona euro