Motorul Europei da semne de oboseala

Duminica, 19 August 2012, ora 11:31
2411 citiri
Motorul Europei da semne de oboseala
Foto: Arhiva

Multe sperante sunt legate de locomotiva germana, care va continua sa mearga chiar daca parti extinse din zona euro vor intra in recesiune.

Atat timp cat cea mai mare economie din zona euro isi mentine trendul de crestere - spune rationamentul - ea poate ajuta treptat si celelalte state sa isi revina, scrie The Economist.

Datele publicate pe 14 august au aratat ca produsul intern brut al Germaniei a crescut in trimestrul al doilea comparativ cu trimestrul precedent, insa cresterea a fost de doar 0,3%. Desigur, este o performanta mai buna decat cea realizata de Franta, care nu a avut deloc crestere, sau decat Spania si Italia, unde economia s-a contractat cu 0,4%, respectiv 0,7%.

Cum au evoluat primele doua economii europene in trimestrul doi

Avand in vedere propria sa vulnerabilitate, mai poate Germania sa isi sustina vecinii?

Pana la sfarsitul anului trecut, cresterea economica in Germania a parut sa se accelereze. Ulterior, au inceput sa apara semne de ingrijorare. Indicele Institutului pentru Cercetare Economica din Germania, care masoara climatul mediului de afaceri, precum si indexul Markit/BME pentru sectorul manufacturier german au inregistrat un declin constant, reflectat in scaderea cu 1,7% a contractelor noi obtinute de companiile germane in iunie fata de luna precedenta, incluzand o reducere cu 2,1% a comenzilor interne si cu 4,9% a comenzilor din zona euro.

Ce tara ar putea rupe zona euro si care ar fi efectele

Exporturile Germaniei au continuat sa fie solide, majoritatea companiilor orientate spre export raportand rezultate semestriale bune. Companiile germane au gasit piete de desfacere in Asia, Europa Centrala si America, care au compensat scaderea cererii din tarile din zona euro. Deprecierea monedei unice a ajutat. Surplusul comercial al Germaniei este urias, de aproape 100 de miliarde de euro in prima jumatate a anului.

De asemenea, consumul este puternic, vanzarile in retail avansand cu 2,9% in iunie comparativ cu perioada similara din 2011. Piata muncii este robusta, iar sindicalistii germani au obtinut cresterea salariilor cu pana la 4,5%.

Aspectul care ingrijoreaza cel mai mult economistii este prabusirea investitiilor de capital. In conditiile in care companiile nu sunt dispuse sa investeasca intr-o noua capacitate, o revenire generata de factori interni nu este posibila.

In pofida vanzarilor record la nivel global, marii constructori auto germani, BMW, Daimler, Volkswagen, nu sunt imuni fata de evolutia cererii din Europa, in scadere cu 6% in prima jumatate a anului. Oricat de atractiv ar fi restul lumii, 40% din exporturile germane merg in continuare in UE.

Este nevoie, asadar, de stimularea investitiilor si externalizarea catre tarile perferice din zona euro. In caz contrar, locomotiva s-ar putea opri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Germania crestere economica, #Germania criza zona euro , #zona euro