Nu Italia ar trebui sa fie principala ingrijorare: Ce tara e adevarata bomba cu ceas a Europei

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 08:17
27878 citiri
Nu Italia ar trebui sa fie principala ingrijorare: Ce tara e adevarata bomba cu ceas a Europei
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatul referendumului din Italia a trimis un fior in intreaga Europa, insa imediat dupa ce lumea a inteles pe deplin situatia, apele s-au mai calmat. Motivul e simplu: ca si in cazul Brexit, efectele nu se vor simti imediat. Asa ca ar trebui sa ne luam putin ochii de la Roma si sa ne indreptam atentia catre Atena.

Ignorat destul de mult in ultima vreme, statul elen - "copilul crizei", cum mai e cunoscut - se afla din nou la rascruce, scrie Simon Nixon intr-un editorial publicat de Wall Street Journal.

Jurnalistul WSJ incepe articolul cu mentiunea ca Europa nu se afla acum in mijlocul unei furtuni financiare pentru ca - cel mai probabil - problemele Italiei vor ramane intre granitele tarii si nu se vor extinde. Cel putin deocamdata. Ba mai mult, acestea nu sunt noi, ci reflecta toti anii in care statul peninsular a fost guvernat prost.

De fapt, problemele Italiei au inceput din momentul in care a aderat la zona euro. Pentru ca nu a mai avut o moneda proprie, pe care sa o deprecieze pentru a castiga competitivitate, tara a pierdut mult teren in fata unor colege mai puternice, precum Germania.

Si era si normal: intr-o lume in care bunurile, serviciile, capitalul si oamenii se misca liber prin UE, taxele mari din Italia, birocratia excesiva si inflexibilitatea de care a dat dovada piata muncii au reprezentat si reprezinta in continuare bariere mari in calea dezvoltarii tarii.

In plus, sursa citata arata ca guvernantii de la Roma au aratat si o rezistenta la schimbare, astfel ca reformele implementate in ultimii ani au fost putine. Pe de alta parte, state precum Spania, Cipru si Irlanda au luat masuri unele dure, care insa s-au dovedit a fi eficiente pe termen mediu, astfel ca au reusit sa se puna din nou pe picioare si sa avanseze mai repede decat Italia.

S-a vorbit si despre un posibil Quitaly, dar editorialistul WSJ puncteaza faptul ca o criza a unei tari din zona euro devine o criza pentru tot blocul monetar abia atunci cand e nevoie de un raspuns colectiv la problemele acelui stat membru. Adica asa cum a fost cazul Greciei acum cativa ani.

Insa in ultima vreme, masurile neconventionale luate de Banca Centrala Europeana au mai diminuat din presiunea de pe umerii guvernelor, asa ca acestea n-au mai fost nevoite sa aplice masuri de austeritate.

Dar problema e ca exista un mare semn de intrebare legat de capacitatea tarilor UE de a actiona coordonat. Sa ne amintim de faptul ca Valonia era gata-gata sa blocheze acordul cu Canada, in timp ce un referendum din Olanda a blocat intreaga intelegere la nivel european cu Ucraina, pe teme comerciale.

Intre timp, ascensiunea partidelor populiste creste riscul destabilizarii situatiei de pe scena politica europeana.

In aceste conditii, sursa citata mentioneaza ca adevaratul test pe care trebuie sa-l treaca acum Europa e cazul Greciei, nu al Italiei.

Italia va deveni o problema pentru zona euro doar daca va avea nevoie de ajutor de la statele membre, insa acest lucru e putin probabil sa se intampla in urmatorul an, caci Banca Centrala Europeana tocmai a extins programul de cumparare de obligatiuni guvernamentale pana la finalul anului viitor.

Asta inseamna ca Italia si alte state din zona euro se vor putea imprumuta in continuare destul de ieftin de pe pietele financiare in cazul in care au nevoie disperata de bani.

Grecia e o bomba cu ceas

Pe de alta parte, Grecia ar putea declansa o noua criza, in cazul in care nu se va gasi o modalitate de a iesi din impasul in care se afla de ceva vreme, caci Atena, Berlinul si Bruxelles-ul nu se pot pune de acord in legatura cu urmatorul pas al programului de salvare al elenilor.

Avem intr-un colt al ringului Germania, care a transmis ca nu va mai da grecilor o noua transa de bani decat daca Fondul Monetar International se va implica si el. Insa FMI va zice "da" doar dupa ce statele zonei euro se vor pune de acord in ceea ce priveste nivelul datoriei Greciei care trebuie sters cu buretele.

Insa si acest lucru depinde de un acord dintre Atena si creditorii in legatura cu reformele care trebuie implementate in viitorul apropiat.

Dar daca nu se va ajunge repede la un consens, atunci situatia nu va fi una roz pentru Grecia. Asta pentru ca urmeaza mai multe alegeri in cateva state-cheie din zona euro, astfel ca Atena trebuie sa profite acum de ocazie, caci altfel se va crea o noua oportunitate abia la vara.

Iar pana atunci, Grecia va ramane din nou fara bani, iar actualul program de salvare va fi pus sub semnul intrebarii.

"Nimeni nu vrea sa se ajunga la un astfel de scenariu, mai ales in contextul in care rolul geopolitic al tarii e in crestere. Totusi, oficialii par sa nu se puna de acord in legatura cu modul in care trebuie gestionata situatia. Iar daca nu sunt in stare sa rezolve problema Greciei, care sunt sansele sa ajunga la un consens daca va fi nevoie sa salveze Italia?", se arata in incheierea articolului.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#probleme Grecia, #bani Grecia, #Grecia zona euro , #zona euro