Oamenii de afaceri cred ca Europa isi va pierde din putere

Luni, 08 August 2011, ora 21:54
1407 citiri
Oamenii de afaceri cred ca Europa isi va pierde din putere
Foto: Daylife

Majoritatea liderilor in afaceri din Europa si Orientul Mijlociu (64%) sunt de acord ca Europa a atins apogeul ca supraputere economica si politica mondiala si ca importanta sa va scadea in anii urmatori, reiese dintr-un sondaj realizat de KPMG.

In ciuda problemelor economice si politice actuale cu care se confrunta Europa, aproape doua treimi dintre respondenti (64%) sunt de parere ca moneda euro, in forma sa actuala, va mai exista si peste cinci ani, se arata intr-un comunicat KPMG, remis Ziare.com.

"Liderii politici si cei din afaceri cunosc foarte bine problemele cu care Europa, ca uniune economica si politica, se confrunta. Deja toata lumea stie ca aceasta criza a datoriilor in economiile periferice ale zonei euro ridica probleme serioase si ca pentru a ramane in aceasta zona vor fi necesare ajustari serioase de salarii/pret pentru a reinstaura competitivitatea, in plus fata de masurile de austeritate impuse finantelor publice", a explicat Jeremy Kay, partener al Operations Strategy Group din cadrul KPMG.

Potrivit spuselor sale, un stat care ar cauta sa-si rezolve problemele renuntand la moneda unica ar trebui sa se astepte la penalitati serioase, iar repercursiunile pentru celelalte economii din zona euro ar fi uriase.

"In ceea ce priveste pozitia Europei, majoritatea liderilor in afaceri recunosc ca, in prezent, are loc o deplasare de putere catre pietele in curs de dezvoltare si cele emergente, dar aceasta nu inseamna in mod necesar ca situatia este atat de sumbra pentru Europa. Termenul cheie in acest caz este 'relativ'. De fapt, o crestere robusta pe pietele emergente ar trebui sa contribuie la cresterea pietelor in Europa. Este mai mult decat probabil ca Europa s-ar afla intr-o situatie economica mult mai buna daca situatia la nivel mondial nu ar continua sa fie in declin", a spus Kay.

In cadrul sondajului s-a aflat ca majoritatea respondentilor din toate tarile si toate sectoarele economice sunt ingrijorati de cresterea recenta a pretului petrolului si a produselor de larg consum, iar 60% din acestia sunt de parere ca aprecierea preturilor va continua sa fie o piedica in calea redresarii economice.

Liderii de afaceri din Romania au pus accent si pe nevoia de a imbunatati gestionarea lichiditatilor si a fondului de comert, precum si nevoia de schimbare a operatiunilor pentru a realiza eficientele de cost.

"Studiul arata ca societatile romanesti s-au adaptat in general bine la provocarile economice din ultimii cativa ani, cand a avut loc tranzitia de la boomul economic post-aderare la recesiune. Imbunatatirea fluxului de numerar si adaptarea operatiunilor pentru a raspunde unor nevoi diferite au fost esentiale pentru a face fata recesiunii si pentru a putea beneficia de redresarea economica, atunci cand aceasta va avea loc", a declarat Daniela Nemoianu, Partener Executiv la KPMG in Romania.

T.B.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#oameni afaceri moneda euro, #economie zona euro, #sondaj viitor Europa , #zona euro
Comentarii