Panica in Austria: incep sa dispara banii

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 16:18
6130 citiri
Panica in Austria: incep sa dispara banii

Banca centrala a Austriei a redus dobanda de referinta pentru a doua luna consecutiv din cauza temerilor de incetinire economica in Europa si a prognozelor negative cu privire la economia globala.

Dobanda de referinta austriaca a ajuns la nivelul de 4,35 de procente, in scadere cu un sfert de procent fata de nivelul stabilit in luna anterioara, informeaza Market Watch.

Anterior anuntului, economistii aveau parerile imparite cu privire la viitoarea miscare. Jumatate din cei ce faceau estimari se asteptau ca banca sa nu anunte nicio modificare.

Totusi, invocand riscurile de scadere economica dar si o temperare a inflatiei, banca a decis relaxarea accesului la capital. Creditele suverane si problemele bancare vor trage in jos activitatile economice in perioada urmatoare. Deja comertul asiatic resimte direct incetinirea activitatii economice din Europa. Preturile s-au depreciat, ca urmare a scaderii cererii, ceea ce determina o scadere a inflatiei - permitand astfel bancii centrale sa scada, la randu-i, dobanda.

Pe masura ce criza se intensifica, va dura mai mult pana ce liderii europeni ajung la o solutie pentru Europa. Iar toata aceasta situatie pericliteaza comertul in intreaga Europa, dar si sistemul financiar. Este firesc, in acest context, ca bancile centrale sa foloseasca mai multe mijloace de impulsionare a cresterii economice, iar scaderea dobanzii de referinta este printre ele, considera Besa Deda, economist sef la St.George Economics.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#criza economica, #doband referinta Austria, #criza bancara Austria, #lichiditati Austria , #zona euro