Planul unui neamt pentru salvarea zonei euro: Super-comisarul

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 15:03
2871 citiri
Planul unui neamt pentru salvarea zonei euro: Super-comisarul
Foto: Arhiva

Chiar inainte de summitul de toamna al Uniunii Europene, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a prezentant un plan indraznet pentru rezolvarea crizei din zona euro.

Planul germanului este centrat in jurul ideii privind consolidarea rolului comisarului european pentru afaceri economice si monetare, in prezent finlandezul Olli Rehn. Acesta ar deveni un fel de super-comisar pentru austeritate, care ar avea dreptul sa respinga bugetele nationale, chiar si dupa aprobarea acestora de catre parlamente, scrie Der Spiegel.

Pentru a preveni acutizarea oricarui deficit democratic, membrii Parlamentului European ar avea de asemenea un cuvant de spus, fiind vorba, insa, exclusiv de membrii care reprezinta cele 17 state din zona euro.

Ideea nu este noua, insa genereaza in continuare tensiuni. Guvernul german a facut de-a lungul timpului presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a avea un control mai mare asupra construirii bugetelor statelor membre, insa Franta si alte natiuni europene s-au opus unei astfel de idei care ar da dreptul Comisiei Europene sa stabileasca dimensiunea totala a bugetelor, parlamentele urmand sa decida doar modul in care sa fie alocati banii.

Totodata, exista mult scepticism cu privire la efectuarea schimbarilor necesare ale tratatelor europene la timp. Schauble a setat un termen ambitios de un an si jumatate pentru realizarea acestui plan. El a propus ca modificarea tratatelor sa fie convenita cu ocazia summitului Consiliul European din decembrie.

Marea Britanie ar respinge cu siguranta modificarea tratatelor, la fel cum a respins anul trecut Pactul fiscal, care stabileste cadrul pentru guvernare economica in majoritatea statele UE.

Premierul britanic David Cameron nu vrea sa se atinga de tratate, temandu-se ca partidul sau conservator ar putea organiza un referendum cu privire la mentinerea calitatii de membru al UE. In contextul sentimentelor anti-UE din Marea Britanie, Cameron nu vrea sa isi asume acest risc.

Londra nu reprezinta singura provocare. Schauble va trebui sa faca eforturi pentru a-si convinge propriul guvern de coalitie din Berlin cu privire la beneficiile acestor schimbari. Daca Uniunea Crestin-Democrata si Partidul Liber Democrat si-au exprimat dorinta de a modifica tratatele, opozitia este in crestere fata de orice transfer suplimentar al puterii catre Bruxelles.

Chiar si in capitala Belgiei reactia fata de propunerea ministrului german a fost retinuta.

"Avem deja un super-comisar care este, totodata, si un super-vicepresedinte", a spus purtatoarea de cuvant a presedintelui CE, Jose Manuel Barroso

"Schauble nu merge neaparat in directia gresita, doar pentru ca planul sau merge atat de departe. De prea mult timp, oamenii au incercat sa rezolve cea mai mare criza a UE pe bucati. Planul lui Schauble ar schimba fundamental zona euro si anumite parti din UE ar incepe sa semene mai mult cu Statele Unite. Acest lucru poate fi promovat, dar trebuie facut intr-o maniera deschisa. Totusi, e gresit ca Schauble sa creeze impresia ca formalitatile pot fi indeplinite rapid", scrie publicatia de centru stanga Suddeutsche Zeitung.

Potrivit Financial Times Deutschland, planul reflecta un autentic punct de vedere german. "In fond, planul prevede un control mai mare in zona euro. Prin aceasta, germanii inteleg controlarea tarilor cu deficit mare din sudul Europei. Chiar intentioneaza Schauble sa inainteze bugetul german spre corectie lui Rehn?

Nimeni nu ar trebui sa aiba impresia ca exista undeva planuri geniale care sa rezolve criza dintr-o singura lovitura. Multe dintre propuneri presupun modificarea tratatelor UE, ceea ce necesita o conventie, precum si mult timp, timp pe care cativa parteneri din Europa nu il au."

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#plan ministru german euro, #supercomisar zona euro, #criza zona euro , #zona euro