Planul zonei euro pentru Grecia a dat gres - Presa germana

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 13:48
2224 citiri
Planul zonei euro pentru Grecia a dat gres - Presa germana
Foto: Getty Images

Ragazul de doi ani acordat Greciei pentru a atinge tintele de austeritate, potrivit oficialilor eleni, desi Uniunea Europeana si Fondul Monetar International nu au confirmat o astfel de decizie, arata profunzimea crizei si constituie un esec al planului zonei euro de a salva Grecia, potrivit unei publicatii germane.

Atena are nevoie de un ajutor suplimentar de 20 de miliarde de euro. In acest moment este greu de prezis ca va urma mai intai pentru tara, insa este clar ca Grecia se afla la o rascruce de drumuri, noteaza Der Spiegel.

Desi ministrul grec de Finante, Yannis Stournaras, sustine ca Atena a obtinut prelungirea cu doi ani a termenului limita pentru a aduce la cel mult 3% deficitul bugetar, omologul sau german Wolfgang Schauble, precum si alti creditori importanti, nu pot confirma o astfel de amanare.

Schauble sustine ca decizia nu poate fi luata decat in urma finalizarii raportului troicii formate din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Potrivit unui oficial de top din zona euro, citat de presa germana, costul amanarii ar presupune inca 16 miliarde de euro pe langa ajutorul de 20 de miliarde de euro.

Cu siguranta ca Angela Merkel nu este nerabdatoare sa supuna votului in Parlamentul german un nou pachet de sprijin pentru Grecia. Tara a beneficiat deja de doua ajutoare a caror valoare cumulata se ridica la 240 de miliarde de euro.

Totusi, atat Merkel, cat si Schauble par sa pregateasca terenul pentru o abordare mai relaxata a situatiei Greciei. Merkel a vizitat Atena in urma cu o saptamana si a indemnat la solidaritate, in timp ce ministrul sau a spus ca este probabil sa se ajunga la un "acord cu privire la o abordare care sa aiba sens pentru Grecia".

Discursul lui Stournaras s-a concentrat asupra reducerilor de cheltuieli in valoare de 13,5 miliarde de euro pe care guvernul grec le-a aprobat recent, pentru a obtine eliberarea unei noi transe in valoare de 31,5 miliarde de euro din imprumutul deja aprobat, de care tara depinde pentru a face fata cheltuielilor pana la sfarsitul anului. Potrivit acestuia, daca nu ar fi fost aprobata amanarea de doi ani, pachetul de masuri de austeritate s-ar fi ridicat la 18 miliarde de euro.

Totul, forma pe care o va avea acordul final cu Grecia este inca neclara.

"Guvernul de la Atena a aratat ca este hotarat sa salveze tara prin reforme institutionale. Berlinul si Bruxelles-ul au recunoscut acest lucru. Ceea ce expertii evita sa discute deschis este faptul ca amanarea de doi ani nu schimba faptul ca Grecia va avea nevoie de o noua restructurare a datoriei", scrie cotidianul de centru-stanga Suddeutsche Zeitung.

"Conditiile de creditare sunt o data in plus relaxate (...) In situatia de fata, indulgenta poate fi abordarea corecta. Grecia a pierdut timp pretios in primavara ca urmare a alegerilor, iar acum tara nu poate respecta tintele fixate initial. Amanarea a meritat. Guvernul grec este acum mai serios cu privire la austeritate. Acesta este un argument in favoarea indulgentei.

Un alt argument este faptul ca partenerii Greciei din zona euro au facut, de asemenea, greseli. La inceput au insistat pentru rate de dobanda foarte ridicate si s-au concentrat exclusiv asupra austeritatii in detrimentul reformelor care sa stimuleze cresterea economica", noteaza cotidianul conservator Die Welt.

Pe de alta parte, potrivit publicatiei de stanga Die Tageszeitung, amanarea nu face decat sa arate gravitatea problemelor cu care se confrunta Grecia si incapacitatea "salvatorilor" ei de a actiona.

"Expertii si creditorii deopotriva au ajuns intr-un punct mort. Planul lor pentru a salva Grecia a dat gres. Intr-adevar, ei au nevoie de pauza de doi ani in aceeasi masura in care are nevoie si guvernul fragil de la Atena. In special Germania are nevoie de timp", in contextul alegerilor generale programate pentru toamna anului, considera jurnalistii de la Die Tageszeitung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Grecia esec plan salvare, #criza Grecia solutii, #Grecia amanare reducere deficit , #zona euro