Polonia cere inasprirea disciplinei bugetare in zona euro

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 19:01
927 citiri
Polonia cere inasprirea disciplinei bugetare in zona euro

Premierul polonez, Donald Tusk, a carui tara preia vineri presedintia semestriala prin rotatie a Uniunii Europene (UE), a conditionat intrarea tarii sale in zona euro de o inasprire a disciplinei bugetare comune, tragand invataminte din criza greceasca, "unul din momentele cele mai dificile" din istoria UE.

"Evenimentele survenite in zona euro n-au descurajat Polonia si guvernul actual din Polonia privind adoptarea monedei comune si aderarea la zona euro cat mai repede posibil", a declarat presei Tusk, cu ocazia preluarii de catre Varsovia a presedintiei UE, elateaza AFP.

"Cand afirm 'cat mai repede posibil' vreau sa spun ca Polonia trebuie sa respecte criteriile Tratatului de al Maastricht, referitor indeosebi la limitarea deficitelor, si ca zona euro trebuie sa dea dovada de maturitate si sa realizeze ca aceste criterii trebuie respectate. Acesta este singurul mijloc de a exista convingerea ca aceste criterii sunt demne de incredere", a adaugat el.

Totodata, el a subliniat faptul ca Polonia va adera la euro cand "vom respecta criteriile si cand vom avea un sistem care sa faca sa fie aplicate aceste criterii in mod permanent".

"In prezent, sunt mai putine state membre care au respectat Pactul de Stabilitate decat statele care l-au incarcat", a mai spus Tusk.

AFP noteaza ca sunt in curs de desfasurare negocieri intre guvernele nationale si Parlamentul European pentru adoptarea unei serii de masuri ce vizeaza inasprirea Pactului de Stabilitate, destinat sa supravegheze deficitele si datoria in UE, dar a carui ineficienta a fost demonstrata de criza datoriei din Grecia si din alte tari.

"Ultimele luni sunt, desigur, dintre cele mai dificile si mai complicate din istoria Uniunii Europene", a adaugat Tusk, facand apel la solutionarea crizei actuale printr-un spirit de solidaritate si leadership politic puternic in Europa.

"Faptul ca toata lumea din cadrul Zonei euro cauta o solutie este de bun augur pentru euro", a mai spus Tusk.

Membra a Uniunii Europene din 2004, Polonia are obligatia de a adopta intr-o buna zi moneda comuna, potrivit tratatului european. Ea nu are stabilita o data pentru aderarea sa la zona euro, dar tine sa indeplineasca pana in 2015 toate criteriile de la Maastricht, care conditioneaza intrarea in zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#zona euro, #disciplina bugetara, #zona euro disciplina Polonia , #zona euro