Portugalia, in pragul falimentului? (Video)

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 11:52
3886 citiri
Portugalia, in pragul falimentului? (Video)
Foto: Arhiva

In timp ce toti ochii stau atintiti pe Grecia si ale sale negocieri cu institutiile de creditare internationale, o alta tara periferica din zona euro se indreapta, cu pasi repezi, spre intrarea in incapacitate de plata: Portugalia.

In aceasta saptamana, guvernul portughez a ajuns la o intelegere pentru reforma pietei muncii si a reusit prima sa vanzare de obligatiuni de cand a primit imprumutul de 78 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International. Cu toate acestea, riscurile pentru Portugalia au inceput, din nou, sa creasca.

Ingrijorarile aparute in piata privind potentiala intrare in incapacitate de plata a Portugaliei submineaza realizarile guvernului din Lisabona din ultima perioada.

"Lisabona este, in mod clar, urmatoarea pe lista", a declarat Michael Cirami, manager al firmei de investitii Eaton Vance, citat de Reuters. "Cu siguranta, Portugalia nu va scapa neobservata, indiferent daca se ajunge la o intelegere sau nu cu privire la restructurarea datoriilor din Grecia", a adaugat acesta.

In aceasta saptamana, costurile de finantare pentru Portugalia au crescut neincetat, ajungand la nivelul maxim istoric, in ciuda vanzarii unor obligatiuni in valoare de 2,5 miliarde de euro. Randamentele cerute pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani s-au majorat cu 15 procente, pana la 14,80 la suta, vineri.

Aceasta crestere a fost determinata, in parte, de scaderea ratingurilor de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, Portugalia fiind retrogradata pana la nivelul de "junk" de catre toate agentiile principale. Acesta este si nivelul la care se gaseste Grecia.

"In Portugalia exista o combinatie de datorii mari din sectorul privat, precum in Spania, cu datorii ale sectorului public, similare Italiei, plus recesiunea economica", a comentat Gilles Moec, economist la Deutsche Bank.

Principala problema a Portugaliei, care a fost a treia tara din zona euro care a cerut sprijinul FMI si UE, dupa Grecia si Irlanda, este daca va avea destul timp sa isi restructureze economia, astfel incat sa aiba crestere, pe fondul aplicarii masurilor de austeritate, care o ameninta cu cea mai mare recesiune din ultimii zeci de ani.

Acest an va fi cel mai dificil dintre cei trei (durata imprumutului), din cauza reducerilor de cheltuieli, inclusiv eliminarea unor plati suplimentare pentru bugetari si cresteri de taxe, toate ducand la o contractie de 3 la suta din PIB, dupa o scadere de 1,6% in 2011.

Guvernul a promis sa taie deficitul pentru a respecta conditiile imprumutului, desi aceste conditii au fost indeplinite, in 2011, doar datorita unui transfer al banilor din fondurile de pensii private catre stat.

Solutii pentru salvare

Portugalia va fi nevoita sa-si restructureze datoriile pe termen lung, este de parere Filipe Silva, manager la Banco Carregosa.

"Daca acest lucru va avea loc acum sau nu este greu de spus, pentru ca Portugalia nu a avut destul timp pentru ca efectele masurilor de austeritate se sa observe", a spus Silva. Potrivit acestuia, cel mai bun scenariu pentru Portugalia ar fi sa ceara o perioada de rambursare mai mare sau sa ceara mai multi bani. In conditiile din prezent, Portugalia trebuie sa se intoarca pe piata obligatiunilor in a doua jumatate a anului 2013, un lucru dificil de realizat, potrivit analistului.

In schimb, guvernul sustine ca nu este nevoie de renegocierea acordului cu institutiile de creditare. Premierul Pedro Passos Coelho a precizat, de altfel, ca situatia tarii "s-a imbunatit, nu s-a inrautatit", adaugand ca pietele de obligatiuni sunt volatile din cauza lipsei lichiditatilor.

Insa problema Portugaliei - datorii de aproximativ 100% din PIB si scadere economica - nu poate fi rezolvata nici usor, nici rapid, iar investitorii nu ii vor acorda timpul de care ar avea nevoie pentru acest lucru, potrivit analistilor. Astfel, intrebarea este daca oficialii europeni vor continua sa sprijine tara, pentru ca aceasta sa isi poata reveni.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#criza Portugalia, #datorii Portugalia, #criza Grecia, #criza datorii zona euro , #zona euro