Premierul grec, catre Merkel: Grecia face mari sacrificii

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 14:31
1969 citiri
Premierul grec, catre Merkel: Grecia face mari sacrificii
Foto: Zimbio.com

Prim-ministrul elen Antonis Samaras a asigurat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ca poporul grec face "mari sacrificii" pentru a invinge criza datoriilor tarii si pentru a restabili increderea.

Cei doi lideri europeni s-au intalnit marti, Samaras fiind prezent la Berlin pentru a lua parte la o conferinta pe teme de afaceri. Premierul grec le-a spus jurnalistilor, inaintea discutiilor informale purtate la cancelaria lui Merkel, ca tara sa a introdus reforme cruciale, chiar daca grecii obisnuiti indura greul tranzitiei.

"Vreau sa spun clar de la inceput ca tara noastra face un efort enorm, care merge mana in mana cu mari sacrificii, pentru a duce lucrurile pe calea cea buna", a spus Samaras, flancat de Angela Merkel, potrivit agentiei AFP, citata de France 24.

"Incercam sa recastigam credibilitatea, credibilitatea din partea cetatenilor Europei si din partea pietelor", a continuat prim-ministrul Greciei.

Angela Merkel se intalneste cu premierul Greciei - vezi ce vor discuta

Samaras a trambitat "o serie de masuri sistematice" pentru "a garanta ca facem tot posibilul pentru a indrepta lucrurile, inainte de toate sa asiguram lichiditatea, care este vitala pentru o economie sanatoasa".

"Aceste lucruri, impreuna cu investitiile, sunt doua elemente cruciale pentru tara noastra, o tara care intr-adevar sufera mult, din cauza somajului, in special in randul tinerilor", a mai spus premierul elen.

La randul sau, Merkel a mentionat ca ea si Samaras vor discuta ce fel de progrese face Atena pentru a-si pune problemele fiscale in ordine. Cancelarul german este un personaj pe care grecii il urasc, pentru ca a cerut reduceri bugetare dureroase, in schimbul ajutorului european, ea confruntandu-se cu proteste violente in timpul vizitei din luna octombrie, de la Atena, cand s-a intalnit cu Antonis Samaras.

Grecia a fost mentinuta pe linia de plutire din mai 2010, cu ajutorul imprumuturilor salvatoare primite din partea celorlalte 16 tari ale zonei euro si a Fondului Monetar International.

In schimbul ajutorului financiar, creditorii - in principal Germania lui Merkel - au insistat pe o serie de reforme economice, marirea taxelor si reduceri ale cheltuielilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#premier Grecia intalnire Angela Merkel, #Antonis Samaras discutii Angela Merkel, #Grecia sacrificii criza financiara , #zona euro