Presedintele Bancii Mondiale: Europa trebuie sa-si pregateasca un plan de urgenta

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:38
1697 citiri
Presedintele Bancii Mondiale: Europa trebuie sa-si pregateasca un plan de urgenta
Foto: Wikipedia

Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a declarat ca Europa trebuie sa-si pregateasca un plan de urgenta, in cazul in care Grecia va iesi din zona euro si sa asigure finantare Spaniei, pentru a preveni colapsul economic al tarii.

"Contagiunea care va urma dupa ce Grecia va iesi din zona euro este imposibil de estimat, asa ca liderii din zona euro trebuie sa fie pregatiti. Nu va mai exista timp pentru intalniri la ivel inalt in care sa se discute eventualele masuri, ele trebuie adoptate de dinainte, pentru a preveni o catastrofa. Atunci cand exista panica pe piete, investitorii isi retrag masiv capitalul", a mentionat presedintele BM, intr-un articol scris pentru Financial Times.

El a tinut sa sublinieze ca simpla injectie de lichidiati din partea bancii Centrale Europene (BCE) nu va fi suficienta.

eful Bancii Mondiale: Iesirea Greciei din zona euro ar avea repercursiuni neasteptate

Cea mai eficienta solutie, in acest moment, este ca guvernele sa garanteze depozitele bancare. Insa institutiile financiare directioneaza acei bani catre economia reala, pentru a preveni o criza a creditarii asemanatoare cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers in 2008.

"Daca bancile vor primi ajutoare de urgenta, vor fi necesare presiuni asupra lor pentru a continua sa-si finanteze clientii", a spus Zoellick.

Oficialul recomanda o masura preventiva, adica Mecanismul European de Stabilitate (MES) sa ofere capital, in mod direct, tarilor cu probleme, precum Spania.

"Aceasta asigurare poate veni, de asemenea, si prin intermediul eurobondurilor, in conditiile in care ar putea mentine disciplina fiscala in pietele cu un nivel ridicat de stres", a mai spus presedintele BM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#presedinte Banca Mondiala zona euro, #Banca Mondiala iesire Grecia zona euro, #iesire Grecia zona euro , #zona euro