Previziuni economice pentru 2014 - semnalele pozitive sunt putine

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 15:38
4747 citiri
Previziuni economice pentru 2014 - semnalele pozitive sunt putine

Anul 2014 nu pare sa fie unul al revenirii economice, pentru ca exista posibilitatea unei noi crize si, chiar daca nu va fi asa, revenirea economica este una de lunga durata, care va aduce dupa ea suisuri si coborasuri.

The Guardian face o serie de predictii economice pentru anul 2014, iar majoritatea nu sunt prea optimiste.

Economia Marii Britanii va continua sa inregistreze perioade oscilatorii, asa cum s-a intamplat si in ultimele 12 luni. Se pare ca britanicii iubesc preturile ridicate de pe piata imobiliara, iar revenirea economica a fost cheia cresterii increderii consumatorului si cresterii consumului.

Este insa greu de crezut ca salariile britanicilor vor creste sau ca problema somajului se va rezolva atat de usor. Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, i-a asigurat pe britanici si pe reprezentantii companiilor din acest stat ca Banca Centrala va lua masuri pentru cresterea economica prin cresterea ratelor.

Autoritatile britanice au acceptat o rata a somajului de 7% atunci cand au fost anuntate noile politici monetare. Banca Angliei a ales sa apeleze la niste instrumente macroeconomice noi, la care se asteapta sa produca efecte pe anumite piete. Desi rata somajului va creste sub 7%, pare putin probabil ca Banca Centrala sa creasca ratele fara sa traverseze mai intai alte niveluri, iar acest lucru se va intampla cel mai devreme in 2015.

Nu trebuie sa excludem un nou colaps economic in 2014

Fostul premier britanic Gordon Brown a avertizat ca economia mondiala se indreapta catre un nou colaps, opinie impartasita si de presedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Criza economica ar putea reizbucni in 2014

Stabilitatea fragila dobandita dupa prabusirea Lehman Brothers nu va dura foarte mult, astfel ca nu este intelept sa excludem posibilitatea aparitiei unei noi crize financiare in 2014. Prabusirile se manifesta cu o anume ciclicitate, astfel ca nu este exclus sa apara una noua in 2014, dupa cea din 2007.

Economistul american Ben Bernake, fost presedinte al Fed, se asteapta ca pietele financiare sa se revigoreze la sfarsitul anului 2014, tinand cont de raspunsurile pozitive de pana acum.

Acest lucru insa nu este adevarat in mod obligatoriu, pentru ca desi investitorii au facut un prim pas pozitiv, aceasta nu inseamna ca lucrurile vor continua in aceasta maniera, existand si posibilitatea unor raspunsuri negative sau situatii defavorabile.

Care dintre pietele emergente pare cea mai riscanta in 2014?

Daca am vorbi de un seism in economia globala in 2014, trebuie tinut cont de importanta pietelor emergente, care au atras un numar mare de investitori. Dupa ce Rezerva Federala a inceput sa reduca valoarea ajutorului financiar acordat in fiecare luna, exista temerea ca sume importante de bani vor iesi de pe pietele emergente asa de repede cum au ajuns aici, lasand aceste state sa faca fata monedelor nationale.

Cele mai vulnerabile piete emergente sunt cele care se confrunta cu deficite ale contului curent, pentru ca acestea vor fi primele tinte ale speculatorilor financiari. Pe lista se afla Brazilia, Africa de Sud, Tuscia sau India.

Cel mai mare risc il prezinta China. Investitorii straini au fost impresionati de reformele economice anuntate de Partidul Comunist, insa, in scurt timp, economia acestui stat va incetini dupa plata datoriilor rezultate din ultima recesiune.

Ce se va intampla in cazul zonei euro

In iulie 2012, Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, spunea ca institutia pe care o reprezinta va face tot ceea ce este posibil pentru a asigura viitorul monedei euro. Exista insa patru probleme ramase nerezolvate in urma crizei economice, care se vor manifesta si in 2014: cresterea economica, somajul, deflatia si bancile zombie.

Zona euro nu si-a revenit inca dupa recesiune din 2008 - 2009, cresterea economica fiind putin probabila, la fel ca si scaderea ratei inflatiei sub 12%.

Deflatia este o realitate in Grecia si Cipru, in timp ce in Poprtugalia inflatia este putin peste zero. Preturile in scadere cresc valoarea reala a datoriilor, facand ca statele sa plateasca din ce in ce mai greu ceea ce datoreaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#economie 2014, #evolutie economica 2014, #zona euro 2014, #predictii economice 2014 , #zona euro