Ziare.com

Riscurile pandesc in continuare, in Europa

de Camelia Sisea
Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 18:09

   

Riscurile pandesc in continuare, in Europa
Costurile de imprumut ale Spaniei si Italiei au scazut considerabil dupa anuntul presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, privind lansarea programului de achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale.

Daca ratele de dobanda pentru cele doua mari economii europene pot fi sustinute, criza din zona euro se va restrange la proportii mai usor de gestionat. Totusi, exista in continuare riscuri, care se pot materializa in functie de anumite evolutii posibile, scrie The Wall Street Journal.

In primul rand, ameliorarea crizei ridica presiunile pentru mai multa actiune din partea politicienilor. De la inceputul crizei, guvernele europene au folosit momentele de respiro, cum a fost de exemplu perioada in care BCE a acordat bancilor imprumuturi ieftine pe o perioada de trei ani, pentru a face mai putin.

De asemenea, o preocupare de importanta imediata este Spania. Potrivit specialistilor, sentimentul pozitiv de pe pietele a fost generat de presupunerea ca BCE va cumpara obligatiuni guvernamentele de pe piata secundara, iar astfel Spania va trebui sa solicite un pachet de sprijin financiar extern complet.

"Cu randamentele la acest nivel, cred ca Rajoy (premierul spaniol Mariano Rajoy - n.red.) va dori sa astepte. Insa daca asteapta mai mult de cateva saptamani, cererea pentru obligatiuni ar putea scadea, iar randamentele pentru obligatiunile emise de Spania vor urca", considera Justin Knight, analist in cadrul UBS, Londra.

In plus, exista semne de intrebare cu privire la conditiile care vor insoti ajutorul financiar. Draghi a promis interventii "nelimitate", insa guvernele care vor sa beneficieze de acest program trebuie sa se inscrie mai intai intr-un program economic, monitorizat, de preferinta, de catre Fondul Monetar International.

Rajoy a sustinut un acord care sa valideze, in mare parte, ceea ce Madridul a realizat deja, dar oficialii europeni spun ca o astfel de intelegere este putin probabila.

Totusi, economistii sunt ingrijorati de faptul ca, in cazul in care conditiile atasate imprumutului sunt prea dure, riscand slabirea economiei, ar putea anula beneficiile sprijinului acordat. Ce se intampla daca Spania nu indeplineste conditiile si BCE nu mai asigura sprijinul necesar pentru obligatiunile sale?

Chiar daca scenariile pesimiste legate de Spania nu se vor materializa, exista in continuare riscuri legate de Grecia.

Situatia financiara a guvernului elen s-a deteriorat si mai mult in ultimul an ca urmare a incertitudinilor politice si economice. Tensiunile politice dintre Grecia si Germania, dar si alte state din zona euro au incurajat discutiile cu privire la excluderea Atenei din zona euro. In urma unei astfel de actiuni, ar putea urma speculatiile cu privire la care este urmatoarea tara care va urma.

Desi cancelarul german Angela Merkel nu si-a exprimat sprijinul fata de aceasta teorie, in contextul alegerilor care vor avea loc anul viitor, a insista pentru mai mult ajutor pentru Grecia nu reprezinta tocmai o strategie de castig.

Intre timp, crestere economica in regiune va fi in continuare redusa, in cel mai bun caz. Pentru a remedia situatia, bancile trebuie sa reporneasca creditarea la rate de dobanda rezonabile, iar companiile trebuie sa recastige increderea pentru a investi. Iar acest lucru nu se va intampla rapid. Este un investitor curajos acela care pariaza pe faptul ca riscurile au disparut.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1821 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

stati linsititi

criza va tine pana veti accepta planul lor de a federaliza totul. Dupa va mai trece cativa ani, toti vor uita, va veni alta generatie, si vor da drumul urmatoarei crize, pt a impinge si mai departe planul. Daca te uiti in istoria omenirii se poate vedea un tipar clar...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor