Romania si intrarea in zona euro: Un indice important e tras in jos de economia subterana

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 09:25
2594 citiri
Romania si intrarea in zona euro: Un indice important e tras in jos de economia subterana
Foto: Arhiva Ziare.com

In afara de cele 5 criterii nominale stabilite pentru a gira trecerea cu succes la moneda unica europeana, mai exista si asa-numitele criterii reale de convergenta.

E vorba de nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard (ajustat pe masura preturilor din respectiva tara in raport cu preturile medii la nivel european), gradul de deschidere a economiei, ponderea comertului derulat cu statele membre UE, structura economiei pe sectoare de activitate s.a.

Dintre aceste criterii de convergenta reala, cel mai important este nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard, pragul acceptat in mod conventional fiind de 60% din media UE.

La o medie a economiei informale de circa 14% pe ansamblul UE, Romania are in prezent un nivel de trai exprimat sintetic la nivelul PIB/locuitor de 55% din media Uniunii (exprimat la paritatea puterilor de cumparare standard), dar un nivel al economiei informale (care scapa fiscalizarii si nu apare in statisticile oficiale) de 28%.

Daca se pondereaza partea ce revine economiei informale cu 0,7 in echivalent economie formalizata (din considerentul ca nu participa adecvat, prin fiscalizare, la serviciile publice oferite prin intermediul bugetului de stat), atunci media UE creste in procente standard cu circa 10%, pana la 110% iar Romania consemneaza o majorare a PIB real de 20% din nivelul de 55%, adica 11%.

Refacerea calculelor pe principiul realitatii existente independent de nivelul de cuantificare pe cale oficiala a activitatii economice ne da, astfel, un raport de 66% pentru Romania la 110% UE, adica cele 60% care reprezinta pragul teoretic conventional stabilit drept criteriu de convergenta reala pentru adoptarea euro.

Calculele pleaca de la estimari si pot suferi usoare variatii, dar principiul ramane.

Altfel spus, in mod real am fi undeva la 60% din media UE, dar nu aparem ca atare in statistici, din cauza ca sectorul informal din economie este semnificativ mai mare decat uzantele occidentale in materie.

Daca am reusi sa aducem acest sector la dimensiunea uzuala din perspectiva practicii europene, am ajunge la cerinta minimala de nivel de trai pentru trecerea la euro.

Citeste mai departe despre Convergenta realmente reala: Romania - la 60% din media UE daca ar ajuta-o si economia informala pe CursDeGuvernare.ro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#romania criterii intrare zona euro, #Romania intrare zona euro , #zona euro