Romania, vulnerabila in lupta cu criza din zona euro?

Joi, 01 Martie 2012, ora 14:18
1878 citiri
Romania, vulnerabila in lupta cu criza din zona euro?
Foto: Ziare.com

Romania a fost plasata de agentia de rating Standard & Poor's in categoria statelor cu o vulnerabilitate relativ scazuta la criza din zona euro.

Principalele riscuri ale tarii noastre sunt legate de datoria publica si de bancile care sunt dependente aproape in totalitate de capitalul strain, considera analistii.

In clasamentul realizat de S&P, Romania sta mai prost la capitolul vulnerabilitate la criza din zona euro decat Rusia sau Azerbaidjan, insa a inregistrat un rezultat mai bun in comparatie cu Polonia sau Ungaria.

S&P: Romania, vulnerabilitate redusa la criza din zona euro

"Acest lucru nu inseamna ca Romania nu este deloc vulnerabila la criza din zona euro, din moment ce exporturile se duc acolo, iar bancile-mama isi au sediul tot in uniunea monetara. N-ai cum sa reduci aceste riscuri, decat daca iei niste masuri de consolidare fiscala", ne-a explicat analistul economic Valentin Ionescu.

Problemele Romaniei se mentin ridicate la nivelul datoriei publice si, totodata, sunt legate de cresterea economica, in sensul ca exporturile vor avea de suferit in acest an, in situatia in care ritmul de crestere a tarilor din zona euro este scazut.

De asemenea, pentru a reduce expunerea la zona euro, Romania ar trebui sa pondereze cheltuielile publice, ceea ce implica si o reducere a imprumuturilor pe care statul ar putea sa le faca in viitor, dat fiind faptul ca aceasta datorie se tot acumuleaza.

In plus, ar trebui sa mentinem exporturile la un ritm constant, sa restructuram sectorul intreprinderilor publice si sa crestem gradul de absorbtie a fondurilor europene.

"Acestea sunt prioritatile pe care Romania ar trebui sa le ia in considerare ca sa limiteze riscurile determinate de criza din zona euro", a mentionat Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.

El a realizat o analiza pe categorii de resurse, care ar putea sa aduca crestere in PIB, intre Romania si Polonia.

"Polonia are o situatie economica mai buna decat tara noastra. Investitiile publice functioneaza, consumul este indeajuns de puternic ca sa stimuleze cresterea economica, iar gradul de investitie pe fonduri, ca mecanism de alocare a resurselor, este ridicat. In ambele state exporturile sunt mari si se mentin intr-un ritm constant", a precizat analistul.

Romania, expusa la riscuri financiare, din cauza crizei din zona euro

Economistul ING Bank Vlad Muscalu precizeaza ca faptul ca avem o expunere foarte mare pe finantare externa ne face vulnerabili la criza din zona euro.

"Pentru noi, pasivele externe nete de peste 60% din PIB reprezinta unul dn punctele sensibile, aici incluzand si faptul ca datoria publica a Romaniei este exprimata mai mult de jumatate in valuta", a declarat Vlad Muscalu, pentru Ziare.com.

"De asemenea, creditul sectorului privat este intr-o situatie similara, fiind de peste 60% in valuta. Iar, printre aceste legaturi externe, care reprezinta un factor de risc, se numara si cele cu Grecia, care sunt mai importante fata de cele pe care le au alte tari din regiune cu statul elen", a continuat acesta.

Analistul Liviu Voinea considera ca exista doi factori de risc major. In primul rand exporturile, principala parghie fiind cea valutara, apoi finantarea deficitului, parghia fiind reprezentata de imprumuturile direct de la populatie, pentru ca sa compensam dificultatea de a atrage bani din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#vulnerabilitate Romania criza zona euro, #Romania criza zona euro, #criza zona euro , #zona euro