S&P: E probabil sa reducem ratingul Greciei la "faliment selectiv"

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 23:36
1208 citiri
S&P: E probabil sa reducem ratingul Greciei la "faliment selectiv"
Foto:ctj.org

Standard & Poor's ia in considerare reducerea ratingului de tara al Greciei la "faliment selectiv" dupa ce tara isi va rezolva restructurarea datoriilor, lucru care nu va distruge in mod neaparat credibilitatea Uniunii Europene, a declarat un oficial al agentiei.

"Nu este neaparat ca falimentul Greciei sa genereze un efect de domino in zona euro", a declarat John Chambers, seful comitetului de rating de tara al Standard & Poor's, noteaza CNBC.

Grecia se agata, marti, de speranta unui schimb de ultim moment de obligatiuni pentru a evita falimentul dupa ce oficialii din zona euro au respins oferta finala a investitorilor privati ai Greciei.

Atena este disperata dupa o intelegere in urmatoarele zile, pentru a-si asigura fondul de salvare de 130 de miliarde de euro planificat de partenerii europeni si Fondul Monetar International, caci in martie trebuie sa achite o datorie de 14,5 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni.

Dupa saptamani de tocmeala cu creditorii la Atena, ministrii de finante din zona euro au redus sperantele grecilor, respingand cererea creditorilor pentru dobanzi de 4%, la un nou imprumut cu maturitate mai mare, care sa acopere datoria actuala.

Creditorii din sectorul privat au acum puterea de a decide daca Atena va fi fortata sa intra in faliment, o situatie care ar arunca sistemul financiar global in haos si ar trage dupa sine alti membri mai slabi ai zonei euro intr-un faliment.

"In realitate, intram pe ultima portiune a negocierilor", a declarat ministrul de finante Evangelos Venizelos.

"Cred ca toata lumea si-a dat seama ca Grecia trebuie sustinuta in acest efort, vital ca importanta, nu numai pentru noi, ci si pentru zona euro ca intreg si pentru economia globala", a subliniat Venizelos.

Schimbul de obligatiuni intre stat si investitorii privati are scopul de a reduce cu 100 de miliarde de euro datoria Greciei de 350 de miliarde, cu finalitatea de a taia datoria acestei tari de la 160% din PIB la 120%, pana in 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Standard Poors faliment selectiv, #faliment selectiv Grecia rating, #investitori privati datorie Grecia , #zona euro