Se apropie sfarsitul zonei euro?

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 08:28
4387 citiri
Se apropie sfarsitul zonei euro?
Foto: Daylife

In doar cateva saptamani, problema zonei euro, anume faptul ca unele state ar risca sa intre in incapacitate de plata, s-a transformat intr-o problema pentru intreaga economie mondiala: zona euro ar putea sa nu supravietuiasca in forma actuala.

Banca Centrala Europeana a anuntat, in aceasta saptamana, ca ia in considerare o extindere dramatica a imprumuturilor catre bancile comerciale, pentru a preveni o prabusire a sistemului bancar din zona euro.

Liderii celor mai mari trei economii din uniunea monetara, Germania, Franta si Italia, s-au intalnit si au cazut de acord sa lucreze mai mult la integrarea politica si economica, un lucru despre care analistii spun ca este esential pentru a mentine functionala economia din regiune. Pe de alta parte, cei trei lideri, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si Mario Monti, nu au dat nici un detaliu despre cum vor realiza aceasta integrare, ceea ce inseamna ca va dura poate chiar si ani de zile pana vor fi luate masuri concrete.

Intre timp, chiar si Germania, tara care nu a fost prea afectata de recesiune si inregistreaza cresteri constante ale economiei, nu mai beneficiaza de prea multa incredere din partea investitorilor. Astfel, miercuri, cea mai puternica economie din UE nu a reusit sa atraga cumparatori pentru aproximativ 40 la suta din obligatiunile pe care intentiona sa le vanda. Totusi, randamentul pentru aceastea a ramas la un minim istoric, spre deosebire de maximele istorice inregistrate de Grecia si Italia.

Esecul Germaniei a avut efecte negative oarecum neasteptate pentru Marea Britanie, careia i-au crescut costurile de finantare. De asemenea, au crescut randamentele obligatiunilor emise de Olanda si Finlanda.

In prima faza a crizei, investitorii s-au ferit de tarile de la periferia zonei euro, cumparand obligatiunile celor din nucleul sau. Insa, acum, investitorii par sa ocoleasca uniunea monetara cu totul, comenteaza analistii de la The Wall Street Journal.

"Problema pare sa fie chiar si peste puterile Germaniei. Credem ca pietele incearca sa se 'desparta' de euro. Drept rezultat, investitorii vor renunta la plasamentele in Europa", au spus analistii Stephane Deo si Mattero Cominetta, de la UBS Investment Research.

Cu mai putin de o luna in urma, cancelarul german, Angela Merkel, a fost obligata sa speculeze public despre exitul Greciei din zona euro. Acest subiect a deschis apetitul, se pare, pentru discutiile privind posibilitatea ca zona euro sa nu existe pentru totdeauna in aceasta formula. Cu toate acestea, oricat de costisitoare ar fi iesirea Greciei din zona euro, pietele se tem de destramarea uniunii.

"Nu se mai pune problema daca Grecia ar putea pleca. Se pune problema daca Germania, Franta, Italia si Spania vor mai avea aceeasi moneda", a spus Andrew Balls, de la firma de management Pimco.

BCE, cheia salvarii zonei euro

Investitorii au cumparat obligatiuni franceze fiind constienti de faptul ca suporta un risc al ratei dobanzii: daca aceasta creste, ei ar putea pierde bani. Insa, de cateva zile, ei trebuie sa faca fata unui risc si mai ridicat, al ratingului de tara, dupa ce agentiile de evaluare financiara au avertizat Franta in acest sens.

Motivul pentru care aceasta problema apare in cazul Frantei este nesiguranta in privinta rolului pe care il va juca Banca Centrala Europeana.

Aceasta se mentine pe pozitii si nu va dori sa devina creditor de ultima instanta pentru guvernele din zona euro, un lucru sustinut si de Angela Merkel, si de liderii Frantei si Italiei.

In plus, oficialii BCE sustin ca nu este o alegere: expertii cred ca i-ar depasi atributiile. Insa, fara o promisiune din partea bancii centrale ca ar putea fi creditor de ultima instanta, este foarte posibila o criza a lichiditatii guvernelor, ce se poate transforma usor intr-o criza a solventei.

Investitorii cred ca BCE va interveni, in cele din urma, dupa ce guvernele din zona euro vor lua masuri clare privind disciplina bugetara. Pe de alta parte, unii analisti cred ca guvernele asteapta, la randul lor, ca BCE sa intervina, astfel incat sa nu fie nevoite sa ia masuri de austeritate dure.

In cele din urma, este posibil ca niciuna dintre parti sa nu faca pasii necesari salvarii zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#criza zona euro, #datorii zona euro, #randamente obligatiuni zona euro, #Banca Centrala Europeana , #zona euro