Si daca Grecia iese din zona euro? Ce cred analistii

Luni, 14 Mai 2012, ora 22:15
3949 citiri
Si daca Grecia iese din zona euro? Ce cred analistii
Foto: Arhiva

Politicienii greci fac eforturi pentru a forma un nou guvern. Insa exista factiuni puternice care resping masurile de austeritate impuse de creditorii internationali.

Pe de alta parte, daca Grecia nu indeplineste cerintele Fondului Monetar International si ale Uniunii Europene, nu va mai avea acces la liniile de credit internationale. Fara finantare, Grecia nu va fi capabila sa isi plateasca facturile si, totodata, risca sa fie exclusa din zona euro, scrie BBC.

Ce cred expertii ca se intampla daca statul elen va iesi din uniunea monetara?

Carsten Brzeski, economist senior, ING Belgia

Haos. Bancile grecesti se vor prabusi. Companiile grecesti se vor prabusi. Rata somajului va urca. Noua drahma se va devaloriza puternic. Preturile alimentelor si energiei vor exploda. Perspectivele pentru zona euro se vor inrautati.

Michael Arghyrou, lector, economist, Cardiff Business School

Drahma se va devaloriza cu cel putin 50%, cauzand inflatie. Dobanzile se vor dubla, iar creditele ipotecare si imprumuturile pentru firme vor deveni mult mai scumpe. Statul grec si bancile grecesti nu vor mai beneficia de credite. Acest lucru inseamna un deficit de bunuri de baza precum medicamente sau chiar alimente. Multe companii grecesti, care se bazeaza pe aprovizionari externe, ar putea intra in faliment.

Grecia isi va pierde singurul punct de referinta al stabilitatii, statutul sau de tara membra a zonei euro.

Cel mai pesimist scenariu vizeaza o prabusire economica si sociala, care ar putea conduce la un regim totalitar.

Sony Kapoor, director administrativ al think tank-ului Re-Define

Cred ca atat grecii, cat si liderii europeni care vorbesc despre iesirea din zona euro dau dovada de o mare lipsa de responsabilitate.

Costurile totale in raport cu beneficiile totale raman intr-o mare masura negative, atat pentru zona euro, cat si pentru Grecia.

Dintr-o singura lovitura, plecarea Greciei ar distruge o buna parte din rezultatele favorabile obtinute in Irlanda si Portugalia.

Va afecta imediat investitiile in economia reala, deoarece corporatiile vor fi foarte reticente cu privire la orice investitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Grecia iesire zona euro, #consecinte Grecia renunta euro , #zona euro