Slovenia, aproape de colaps. Merge pe urmele Ciprului?

Luni, 06 Mai 2013, ora 20:44
4894 citiri
Slovenia, aproape de colaps. Merge pe urmele Ciprului?
Foto: Balkan Inside

Slovenia ar putea urma Ciprului, devenind a sasea tara din zona euro care primeste ajutor financiar european, dupa ani intregi de credite luate cu usurinta, combinate cu un capitalism in stil balcanic si proasta gestionare a companiilor, ce a condus la o criza bancara in tara vazuta, pana recent, drept un model de prosperitate.

Sectorul bancar din Slovenia are credite neperformante in valoare de aproximativ 6,8 miliarde de euro, reprezentand o cincime din economia nationala, relateaza New York Times.

Saptamana trecuta, Slovenia a reusit sa castige putin timp, dupa ce a reusit sa imprumute din pietele financiare 3,5 miliarde de dolari, la doua zile dupa ce agentia de evaluare Moody's Investors Service a redus ratingul tarii la statutul de junk (sub nivelul Romaniei).

Pe de alta parte, oficialii sloveni insista ca situatia tarii nu este similara cu a Cipriului si ca nu vor cere ajutor financiar din partea Uniunii Europene. "Pentru moment, dorm linistita", a declarat Alenka Bratusek (foto), premierul sloven.

In aceasta saptamana, Bratusek, care se afla la guvernare de mai putin de o luna, trebuie sa prezinte Comisiei Europene situatia financiara a tarii. Premierul a precizat ca privatizarea bancilor de stat reprezinta o prioritate, precum si crearea unei banci in care sa fie transferate creditele neperformante.

De asemenea, va fi vanduta a doua banca din tara, Nova Kreditna Banka Maribor, si alte doua companii mari de stat, pe care nu le-a specificat. Astfel, guvernul va strange pana la 2 miliarde de euro.

Bratusek a subliniat faptul ca datoriile tarii, ce s-au ridicat la 64 la suta din PIB, sunt inca la limita inferioara in comparatie cu restul tarilor din zona euro.

Insa dobanda pe care Slovenia trebuie sa o plateasca investitorilor care cumpara obligatiuni de stat, de 6 la suta, este deobsebit de mare, avand in vedere ca restul tarilor din uniunea monetara sa bucura de un nivel foarte scazut (1,2% in cazul Germaniei).

Ce a mers prost in Slovenia

Tara era considerata cea mai promitatoare dintre cele zece care au intrat in UE in 2004. In 2007, cand a intrat in zona euro, moneda unica a facilitat obtinerea creditelor si a provocat un boom imobiliar, similar scenariului din Irlanda si Spania.

In urma crizei mondiale, insa, Slovenia a inceput sa aiba probleme. Cele mai mari doua companii de constructii, Vegrad si SCT, sunt in faliment, iar Istrabenz Holding, un conglomerat cu afaceri in productia de alimente, turism si energie, este in procedura de restructurare.

Fost director al Istrabenz, Igor Bavcar, a fost acuzat de spalare de bani. De asemenea, Bosko Srot, fost director al producatorului de bere Pivovarna Lasko, a fost acuzat de abuz de autoritate.

Nova Ljubljanska Banka (NLB), cea mai mare institutie financiara detinuta de stat, a inceput sa aiba probleme anul trecut, iar guvernul a schimbat conducerea.

Situatia poate fi intalnita la multe companii private sau de stat, iar, potrivit lui Janko Medja, directorul executiv al NLB, vina apartine statului, care s-a grabit sa privatizeze companiile, precum si situatiei dinainte de 2008, cand bancile au fost incurajate sa "dea bani gratis".

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza sistem bancar Slovenia, #imprumut Slovenia , #zona euro
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Daca stai sa te uiti bine, toate statele sunt aliniate pe urmele
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5