Soarta euro se discuta miercuri. Vor reusi liderii europeni sa rezolve criza datoriilor?

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 10:07
1931 citiri
Soarta euro se discuta miercuri. Vor reusi liderii europeni sa rezolve criza datoriilor?
Foto: Daylife

Liderii Uniunii Europene se reunesc miercuri la Bruxelles pentru a decide viitorul zonei euro.

Sansele ca ei sa ajunga la o intelegere privind solutiile pentru rezolvarea crizei datoriilor sunt foarte scazute, din cauza faptului ca acestia nu reusesc sa fie de acord asupra celor mai importante puncte de discutie, potrivit analistilor.

Desi pare sa existe un consens in privinta recapitalizarii bancilor cu aproximativ 110 miliarde de euro, pentru ca acestea sa poata suporta pierderile cauzate de Grecia, lucrurile sunt neclare in privinta altor doua puncte critice ale planului, relateaza Reuters.

Unul dintre puncte este majorarea Fondului European pentru Stabilitate Europeana, care, in prezent, dispune de 440 de miliarde de euro, iar al doilea este reducerea datoriei Greciei, prin obligarea investitorilor sa accepte pierderi care s-ar putea ridica la 50 la suta.

Liderii europeni vor lua in considerare doua metode pentru majorarea fondului de salvare. Prima ar fi sa fie utilizat pentru acordarea de garatii celor care cumpara obligatiuni emise de statele cu datorii din zona euro.

A doua solutie ar putea fi utilizarea unei parti din fond pentru infiintarea unui vehicul de investitii care ar putea atrage bani din partea fondurilor si investititorilor pentru a cumpara obligatiuni. De asemenea, s-ar putea sa combine cele doua optiuni.

Totusi, analistii nu cred ca liderii zonei euro vor reusi sa se inteleaga asupra detaliilor pana la urmatoare intalnire, de pe 7 - 8 noiembrie.

Aceasta amanare va avea un impact deosebit si asupra pietelor financiare, mai ales ca investitorii au auzit de nenumarate randuri ca se va gasi o solutie "in curand".

In plus, este pus in discutie si rolul pe care ar trebui sa-l joace Banca Centrala Europeana, Franta dorindu-si o implicare puternica a acesteia, iar Germania fiind puternic impotriva acestei idei.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criza datorii zona euro, #summit Uniunea Europeana, #summit zona euro , #zona euro