Soarta Europei in 2014: cat de aproape suntem de o criza de incredere

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 10:05
2627 citiri
Soarta Europei in 2014: cat de aproape suntem de o criza de incredere
Foto: News Channel

Pentru multe economii emergente, anul 2014 a inceput cu stangul. Incetinirea previzibila, dar brusca, a economiei chineze si prabusirea pesoului argentinian fata de dolarul american au declansat un val de vanzari de valuta pe pietele economiilor emergente.

Dar volatilitatea pietelor n-a produs acele socuri pe care asemenea momente le produceau in trecut si n-a destabilizat economiile, ca altadata. Analizate pe rand, ele arata ca s-au comportat foarte diferit, dar destul de prudent, fiecare reactionand in felul sau si fiecare suportand consecintele sale, noteaza Project Syndicate.

Declinul este lent, dar general

De exemplu, in Argentina, un anumit declin nu poate fi atribuit atat influentei pietelor externe, cat propriului management defectuoas, care se resimte de mai multi ani. Tara e dominata de o inflatie ridicata, de supraevaluarea propriei monede si de scaderea neintrerupra a rezervelor valutare.

In schimb, pietele din Europa Centrala si de Est au ramas relativ stabile. In prima luna a anului, zlotul polonez n-a pierdut fata de euro mai mult de 2,2%, forintul maghiar mai putin de 5%, leul romanesc prezinta si mai putina nervozitate, iar de lipsa de stabilitate a euro nu se poate plange nimeni.

Singura deosebita de celelalte este rubla Rusiei, care s-a depreciat mai pronuntat, pe fondul unui climat investitional sarac, al iesirilor de capital si al insuficientei excedentului de cont curent, cu care tara lupta din greu.

Este aproape sigur ca uriasele cheltuieli pentru pregatirea jocurilor olimpice nu aduc acele venituri specifice unor asemenea investitii, iar analistii opineaza ca nu sunt de prevazut nici in viitor venituri care sa compenseze efortul.

Economia Americii Latine este afectata de evolutia monedei argentiniene, peso, care s-a depreciat intr-o singura luna cu 19% fata de dolarul american, antrenand toate monezile din zona.

Nodul gordian e in China

Cea mai sensibila problema a tarilor emergente este insa legata de materiile prime. Cresterea economica a Chinei, fiind mai slaba decat se anuntase, a scazut cererea acestor materii, ceea ce a provocat o diminuare a valorificarii resurselor in economiile emergente.

Experienta arata ca de evolutia Chinei depinde nu numai propria dinamica economica, ci in oarecare masura intreaga zona a tarilor sud-americane si asiatice.

In aceste zone, s-au resimtit cel mai puternic efectele financiare. Wonul sud-coreean a scazut brusc. Valuta indiana si cea indoneziana au fost zguduite la sfarsitul anului 2013, iar acum si-au permis usoare corectii.

Viitorul insa nu se anunta prea bun. China va fi nevoita sa inaspreasca in continuare politica monetara si sa impuna masuri care sa franeze dinamica datoriei, sacrificand inevitabil, in continuare, cresterea economica pe termen scurt, pentru a-si crea o baza in viitor.

Singura solutie: masuri pe termen lung

Cam acelasi lucru va trebui sa-l faca si Turcia. Dupa dezechilibre majore, lira turceasca a cazut cu 7% in ianuarie. Aceasta tara, cu o economie in plina expansiune, cunoaste in prezent scurgeri de capital neasteptate, explicabile printr-o oarecare incertitudine interna, dar si prin conjunctura externa in care se gaseste. Vor fi necesare masuri drastice pe termen scurt, ca sa-si slaveze situatia economica pe termen mediu si lung.

Este clar ca pietele financiare pedepsesc fara mila monedele tarilor care, din cauza dezechilibrelor economice, sau instabilitatii politice, devin usor vulnerabile. Pentru ele, deprecierea valutara, inflatia si majorarea ratei dobanzilor prezinta pericolul unei crize de incredere in perspectiva.

Pe termen scurt, pericolul poate fi agravat prin acutizarea cererilor salariale sporite, care alimenteaza presiunile inflationiste si cresterea costurilor finantarii externe.

Evolutia noului an economic depinde de echilibrul pe care il va putea adopta fiecare stat in politica lui monetara. Factorii de decizie au mai multe sanse de a reusi acolo unde actioneaza asupra dezechilibrelor macroeconomice, asupra reformelor interne si asupra oricaror masuri care actioneaza pe termen lung.

Asta e valabil si in Europa. Poate, mai ales in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#tari emergente evolutii, #politica monetara Europa, #politica economica mondiala , #zona euro
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Criza de încredere-n conducere se naşte când e ori prea hoaţă, ori