Soarta Greciei atarna de un fir de ata: Romania are ce invata din negocierile dure purtate de Atena?

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 07:50
6527 citiri
Soarta Greciei atarna de un fir de ata: Romania are ce invata din negocierile dure purtate de Atena?
Foto: Hepta.ro

Soarta Greciei ramane incerta, dupa ce negocierile cu ministrii de Finante din zona euro au esuat. Insa cat de importante sunt aceste discutii pentru eleni si pentru restul europenilor? Ce poate invata Romania din lectia de fermitate predata de Atena?

Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la Tradeville, a explicat pentru Ziare.com de ce nu s-a ajuns la un compromis.

Esec total la discutiile cruciale din Bruxelles: Soarta Greciei e inca incerta. Cand s-ar putea relua negocierile

"Negocierile sunt critice pentru ambele parti implicate. Atena trebuie sa gaseasca macar o solutie partiala in privinta finantarii, altfel alternativa este iesirea din zona euro. In acelasi timp, autoritatile europene nu vor sa creeze un precedent oferind concesii substantiale noului guvern de la Atena, tinand cont ca in acest an vor avea loc alegeri parlamentare si in alte periferii ale zonei euro", a precizat Nichisoiu.

Grecia spune pas ultimatumului: Scenariul apocaliptic daca nu se ajunge la un compromis

In aceste conditii, UE si ceilalti creditori vor lasa Grecia sa iasa din uniunea monetara?

"Desi, cel putin la Berlin, toleranta in privinta unui eventual exit al Greciei din zona euro este mai mare acum decat in urma cu cativa ani, autoritatile din zona prefera in continuare cartea negocierilor cu Atena. Dinamica discutiilor este importanta si pentru Romania, care este tot mai dependenta de felul in care se misca pietele financiare si mai ales economiile din zona euro", a punctat analistul Tradeville.

Guvernul de la Atena, ferm in fata UE. Are Romania ceva de invatat?

Noul Guvern de la Atena a fost ferm in fata creditorilor sai, atat in declaratii, cat si in actiuni. In repetate randuri, premierul elen a precizat ca tara sa nu este doar o colonie indatorata si a mentionat ca poporul sau va tine fruntea sus, in ciuda problemelor pe care le intampina.

Grecia, soarta incerta in zona euro. Merkel e optimista, Tsipras vorbeste de santaj

Inversunarea izvoraste din faptul ca partidul Syriza, condus de Alexis Tsipras, a castigat alegerile de la inceputul anului promitand o renegociere a datoriei, precum si renuntarea la masurile de austeritate.

"Noul guvern de la Atena trebuie sa onoreze promisiunile facute in campania electorala. De aici, postura ferma in negocierile curente cu autoritatile din zona euro. Declaratiile Atenei, totusi, raman responsabile si au sens economic", a mentionat Mihai Nichisoiu.

Intrebat daca Romania are ceva de invatat din lectia de stoicism predata de greci in ultima vreme, el a raspuns negativ.

"Nu avem lectii directe de invatat. Nu suntem in aceeasi postura cu cea a Greciei. Nu putem decat sa speram ca lectiile unei alte crize, cea din 2008, au fost deja invatate si ca ajustarile macro favorabile economiei noastre vor continua", a insistat analistul Tradeville.

Mihai Nichisoiu crede ca o solutie partiala de finantare in cazul Greciei va fi gasita in urmatoarele zile. "Aceasta ramane, de asemenea, ipoteza de lucru a burselor de actiuni, care afiseaza acum noi maxime record sau multi-anuale", a adaugat acesta.

Grecia, negocieri ratate: In acest stil, ne indreptam spre dezastru. Nu exista planul B

Adevarata intrebare despre Grecia si zona euro

Pe de alta parte, analistul Florin Citu considera ca moneda euro este construita pe "o fundatie de nisip" si pune sub semnul intrebarii sensul existentei acestei uniuni monetare.

"Sa presupunem ca Grecia ajunge la o intelegere cu UE. Este salvat euro? NU. Euro este o moneda care este construita pe o fundatie de nisip. O politica fiscala comuna ar solidifica aceasta fundatie, dar nu ar face-o permanent. Sigurul model pe care il avem de uniune monetara care a rezistat este SUA (si intr-o anumita masura Rusia), iar zona euro nu vrea sa devina SUA", a sustinut pe Facebook Florin Citu.

De asemenea, el aminteste ca 80% din datoria Greciei este detinuta de statele zonei euro.

"Orice iertare, amanare este suportata de platitorii de taxe din tarile respective. Intrebarea este daca pe termen lung costul suportat de acestia este mai mic decat beneficiile viitoare de a avea atat Grecia in zona euro, dar mai ales de a avea zona euro", a punctat analistul.

Florin Citu prezinta apoi motivul pentru care Germania este un model de succes pentru celelalte state europene.

"Germania este o economie care a beneficiat de pe urma crizei pentru ca este o economie orientata spre exterior si in special zone din afara UE. Lumea uita, dar pana la inceputul crizei Germania era 'bolnavul Europei'. Modelul german este un model care ofera crestere economica mai mica, dar mai stabila pe termen lung, iar acest lucru vine din structura economiei.

Este important sa-ti desenezi structura economiei cat mai flexibila. Niciodata nu o sa poti sa anticipezi socurile, pozitive sau negative, dar daca ai o economie care se poate ajusta rapid o sa treci mai usor peste aceste momente", a mai spus analistul.

Grecia, nu te lasa!

Referitor la conditiile impuse de UE, Florin Citu considera ca Grecia ar trebui sa le arate creditorilor toxicitatea masurilor si ca nu pot sa supravietuiasca decat daca economia redevine competitiva.

"Eu as face ce este in interesul tarii mele, care trebuie sa supravietuiasca intr-o economie globala si sa fie cat mai competitiva. Nu as negocia asta cu nimeni. Poti sa arati ca nu este in interesul tarii tale pe termen lung. Nimeni nu poate sa-ti impuna conditii care sa te faca mai putin competitiv pe termen lung", a insistat analistul.

Negocierile esuate au pus presiune pe leu

Esuarea negocerilor pe tema Greciei, dar si armistitiul incalcat in Ucraina au creat un cadru favorabil deprecierii leului.

Marti, BNR a cotat un euro la 4,4480 lei/unitate, ceea ce marcheaza o scadere de 0,16% fata de sedinta precedenta pentru moneda nationala.

Curs euro-leu: Leul pierde pe toate fronturile din cauza conflictelor din Europa

"Stirile care au venit din Ucraina au fost negative, iar in privinta problemei grecesti nu s-a realizat vreun progres, asadar contextul pare nefavorabil. Pietele vor urmari astazi cu atentie informatiile privind negocierile grecesti la intalnirea periodica a ministrilor de finante ai UE.

Credem, asadar, ca moneda romaneasca s-ar putea deprecia si s-ar putea misca pe termen scurt catre 4,46/EUR", se arata in nota ING Bank remisa Ziare.com.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Grecia negocieri efecte, #scenarii negocieri Grecia, #Grecia zona euro , #zona euro
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Am impresia ca Tsipras vrea sa experimenteze un nou faliment al