Solutia unui lider portughez la austeritate: Dam bomba atomica - nu mai platim datoria

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 21:26
3016 citiri
Solutia unui lider portughez la austeritate: Dam bomba atomica - nu mai platim datoria
Foto: Arhiva

Portugalia e si ea pe marginea prapastiei si, la fel ca in Grecia sau in Spania, socialistii sunt cei mai afectati si mai nemultumiti de masurile cuplului "Merkozy". Un lider socialist a propus folosirea "bombei atomice", adica neplata datoriilor.

"Avem o bomba atomica pe care o putem folosi in fata germanilor si francezilor: aceasta bomba atomica este neplata datoriilor", a declarat la o reuniune informala Pedro Nuno Santos (foto), vicepresedintele grupului socialistilor din parlamentul portughez, informeaza The Telegraph.

Mai mult, el a chemat la o ofensiva diplomatica impotriva statelor puternice din UE.

"Datoriile sunt singura noastra arma si trebuie sa ne folosim de ea pentru a impune conditii mai bune in fata bancherilor. Ar trebui sa ii facem pe bancherii germani sa le tremure genunchii", a mai spus Santos.

Dan Dungaciu: In UE nu exista "we, the people" - Interviu Ziare.com (I)

Portugalia se confrunta cu o puternica recesiune, iar economia este de asteptat sa se contracte cu 3 procente anul viitor. Strazile Lisabonei au fost in repetate randuri umplute de protestatari, care s-au aratat impotriva planului de austeritate anuntat de guvern. Acesta prevede, printre altele, cresterea saptamanii de lucru la 42 de ore. In plus, ajutoarele au fost taiate cu 16%, iar salariile bugetarilor cu 8%.

Bugetul de austeritate al tarii a trecut la inceputul acestei luni de Parlament, in asteptarea unui imprumut de 78 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si FMI.

Nuno Santos a lansat un apel dramatic la toate statele din sudul Europei, carora le-a cerut sa isi uneasca fortele si sa reziste in fata "dictatelor de austeritate" si a politicilor restrictive impuse de marile puteri europene.

Pambuccian: Din crize ca asta se iese prin dictaturi, Franta va da semnalul - Interviu Ziare.com

"Este de neconceput ca tarile periferice sa faca ceea ce le cer presedintele Frantei si cancelarul Germaniei. Ele ar trebui sa se uneasca!", a mai afirmat el.

De altfel, in intreaga Europa, inclusiv in Romania, partidele de stanga acuza dreapta ca forteaza austeritatea si slabesc statul social.

In Franta, liderul socialist Francois Hollande, viitorul adversar al lui Nicolas Sarkozy, s-a pronuntat impotriva Acordului de uniune fiscala anuntat la Consiliul European de iarna si a anuntat deja ca, daca va castiga alegerile, il va ataca. El spune ca prin astfel de masuri se aduce atingere suveranitatii parlamentului francez si se perpetueaza austeritatea, blocand statele in incercarea lor de a iesi din criza.

Pambuccian: Suntem in mlastina si facem miscarile care ne afunda mai rau - Interviu Ziare.com

Si in Germania, liderul stangist Oskar Lafontaine a criticat acordul, acuzand in acelasi timp cuplul "Merkozy" ca a aruncat Grecia pe o spirala care o va afunda din ce in ce mai mult si ca incearca aceleasi "politici demente" in intreaga Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Portugalia criza economica, #Portugalia recesiune, #socialisti europa masuri austeritate, #acord uniune fiscala , #zona euro