Soros: Cosmarul din Europa se inrautateste - Doar Germania ii mai poate pune capat

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 21:58
5526 citiri
Soros: Cosmarul din Europa se inrautateste - Doar Germania ii mai poate pune capat
Foto: money.cnn.com

Miliardarul George Soros a declarat intr-o conferinta de presa numita "Viitorul Europei" ca pericolele pandesc in continuare batranul continent.

"Criza din zona euro s-a terminat. Iar acest lucru a devenit oficial dupa alegerile din Germania (castigate tot de cancelarul Angela Merkel - n.red.), mai ales avand in vedere ca regulile guvernarii uniunii monetare nici macar nu au fost aduse in discutie, in acest context.

Totusi, sistemul care a rasarit dupa aceasta criza este pe departe de a fi unul satisfacator. Marile economii il vor califica drept un echilibru fragil, insa eu cred ca nici nu se pune problema de asa ceva", a precizat George Soros, citat de Business Insider.

El considera ca vremurile dificile din punct de vedere economic au transformat UE in ceva total diferit fata de ideea originala.

In timp ce blocul comunitar se dorea a fi o asociere de state egale, care vor ceda o parte din suveranitate spre binele comun, acum UE a devenit o relatie intre creditori si debitori, care, prin natura sa, este una de constrangere si inegala.

"Cand o tara debitoare intra in dificultate, atunci statele creditoare obtin un avantaj. Regulile stabilite de ei vor perpetua aceasta situatie, care nu este acceptabila din punct de vedere politic si are potentialul de a distruge UE. Doar creditorii se afla in pozitia de a preveni acest dezastru, insa nu dau semne ca vor sa faca acest lucru", a avertizat miliardarul.

Totusi, el a spus ca daca scenariul descris se va adeveri, atunci cosmarul Europei va deveni brusc mult mai rau.

Soros a explicat ca zona euro este pe drumul revenirii economice, in frunte cu Germania, insa tarile cu datorii mari trag in jos acest parcurs ascendent, iar diferentele intre statele membre se vor adanci odata cu trecerea timpului.

"Ce trebuie facut? Liderii politici trebuie sa analizeze trecutul. In primul rand, sunt esentiale recunoasterea greselilor si identificarea conceptiilor gresite care au condus la aparitia acestei situatii. Apoi, ei trebuie sa le corecteze. Doar Germania poate initia acest proces, deoarece ea este cel mai mare creditor si se afla in scaunul soferului", a mai aratat Soros.

De asemenea, el mentioneaza ca adevarul este greu de recunoscut, insa rusinea trebuie lasata la o parte, pentru ca situatia este atat de complicata incat nu mai exista alta cale de iesire.

Iar daca Germania va da curs acestui plan, atunci intreaga Europa ii va multumi, mai sustine miliardarul.

"In caz contrar, cosmarul se va inrautati", a incheiat Soros.

Comisia Europeana, cu ochii pe Germania si Franta

De asemenea, Comisia Europeana este cu ochii pe cele doua mari economii ale zonei euro, Franta si Germania.

Oficialul Olli Rehn a facut apel ca aceste state sa implementeze reformele cerute de institutie, pentru ca uniunea monetara sa scape de recuperarea anemica, scrie 4-traders.com

"Daca Franta si Germania vor implementa recomandarile formulate de Comisia Europeana, atunci ele vor face un serviciu mare intregii regiuni, deoarece vor intari cresterea economica, vor crea mai multe locuri de munca si vor reduce tensiunile sociale", a spus acesta.

UE a presat de mult timp Berlinul sa permita cererii domestice sa creasca, pentru a aduna bani mai usor, iar Parisul a fost somat sa scada costul fortei de munca, pentru a-si intari competitivitatea fata de celelalte tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Soros avertisment Europa, #Soros cosmar Europa, #probleme zona euro, #criza zona euro , #zona euro