Stralucirea si suferintele curtezanei euro

Luni, 21 Mai 2012, ora 18:39
1977 citiri
Stralucirea si suferintele curtezanei euro
Foto: Arhiva

Parafrazand un titlu balzacian, as zice ca nimic nu caracterizeaza mai bine moneda europeana decat stralucirea cu care a aparut, rasfatand veleitatile expertilor financiari ai continentului si suferintele de care expertii n-au stiut s-o fereasca, desi ar fi putut.

Nici nu trebuie sa fii expert, ca sa observi diferenta dintre chiverniseala cu care si-a tratat moneda insasi instarita tara care a mosit-o, Germania, si nonsalanta in care s-au complacut cei mai saraci membri ai clubului, dand cu ea de pamant, scrie bigness.ru.

Faptele fiind consumate, este greu sa cantaresti cu cat sunt mai vinovati risipitorii greci, irlandezi sau portughezi, decat magnatii finantelor Europei, care n-aveau de ce sa se rusineze, punandu-le piciorul in prag cheltuitorilor, atunci cand sacul se golea, nu acum, cand sacul s-a umplut cu datorii.

Daca e sa facem putina istorie, vom baga de seama ca, de la bun inceput, unii s-au ferit de tovarasie. Elvetia, Marea Britanie si Danemarca n-au dat vrabia din mana. Aveau si motive: vrabioiul lor era gras, iar cioara, problematica. Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Portugalia, Finlanda, Franta, Grecia au zis din start ca n-au ce pierde, daca stau la masa cu barosanii.

Dimpotriva, calculau cam cat de avantajos este sa iei leafa in miraculoasa euro. Cum au apucat noua moneda, grecii au marit salariile, ca sa le faca nemtesti. Tot nemtesti au devenit si pensiile grecilor, dintr-un condei.

Cu sabia lui Damocles

Portugalia si Irlanda s-au luat dupa ei, iar Spania a adus forta de munca ieftina din afara, marind salariile pentru cea dinauntru, crezand ca iese tandi pe mandi.

Cei care nu indeplineau cerintele Tratatului de la Maastricht se uitau cu jind la cei care le indeplinisera, doar-doar le-o pica si lor para malaiata, caci asa ceva parea atunci a fi euro, moneda miracol, urcata pe ring, anume ca sa doboare la puncte dolarul unchiului Sam.

Nici macar nu observau ca euro se submineaza din interor, ca dezastrul incepe in Grecia si ca da semne de epidemie. Inghesuiala la euro nu cunostea limite. In 2007, a intrat Slovenia, in 2008 Cipru si Malta, in 2009 Slovacia, iar in 2011 Estonia. In prezent, 17 tari europene folosesc euro cu drepturi depline si cu toate consecintele unei monezi care tine sabia lui Damokles deasupra capului.

Am zis cu drepturi depline, pentru ca, in afara acestora, o multime de statulete mici, chiar nemembre ale UE, folosesc si ele aceasta moneda. O fac destul de chibzuit si stapanesc excelent finantele micutelor tari respective.

Platesti cu euro, unde nici nu te astepti

Nu multa lume a observat ca euro este moneda de schimb, de plati si de decontare in Vatican, San Marino, Andorra si Monaco. Tot in euro platesti si incasezi in teritorii de peste mari ale Frantei, care altadata operau in franci: Guadelupa, Martinica si Reunion.

Toate se administreaza singure, dependenta lor de centru este limitata, dar isi stapanesc finantele cu mai multa siguranta si autoritate decat risipitoarele tari de la "periferia Europei".

In plus, puteti plati fara nici o problema in euro pe insula Madeira sau in arhipelagul Azorelor, regiune autonoma organizata in cadrul Portugaliei, dar cu mai putine probleme financiare decat tara-mama.

Se mai foloseste euro, fara un mandat prea clar, in Muntenegru si in provincia sarba Kosovo, controlate de fortele internationale de mentinere a pacii.

E greu sa pui picioru-n prag

Este normal sa ne intrebam de ce in aceste mici statulete sau zone autonome moneda euro functioneaza fara sa ameninte autoritatile cu falimentul, prabusirea sau blocarea, in timp ce state mult mai reprezentative, ca Grecia, isi asteapta posibilul colaps.

Raspunsul pare a fi unul singur: o societate limitata, asezata pe un areal limitat se abtine de la probeme sociale complicate si nu impinge autoritatile spre masuri populiste, bazate pe credite fara acoperire si pe actiuni iresponsabile.

In plus, experienta arata ca Uniunea Europeana n-are autoritate, curaj si initiativa ca sa-i puna piciorul in prag Greciei sau Portugaliei, in timp ce acele "departements d'outre-mer" ale Frantei au singure mintea necesara ca sa-si chiverniseasca finantele fara populisme.

De altfel, daca Franta ar fi tolerat un dezmat in Martinica, sigur dadea cineva socoteala pentru debandada de acolo. Totusi, Europa nu lasa de inteles ca are cineva de dat socoteala pentru dezmatul care a adus Grecia acolo unde se afla, nici macar preventiv, ca sa-i fereasca si pe altii de dezastru.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#iesire Grecia zona euro, #Grecia zona euro, #Tratatului de la Maastricht , #zona euro