Stratfor prevede declin economic pentru Germania si o UE pierduta in criza

Autor: Ana Ilie
Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:23
6096 citiri
Stratfor prevede declin economic pentru Germania si o UE pierduta in criza
Foto: TheNextWeb

Uniunea Europeana nu isi va mai gasi, dupa criza financiara, unitatea de odinioara si Germania va avea de suferit economic, intrucat economia sa este vulnerabila la starea economica a statelor unde exporta.

UE se va fragmenta in cel putin patru bucati in perioada urmatoare, scrie Stratfor in previziunile pentru urmatorul deceniu, grupate in raportul "Decade Forecast 2015-2025".

UE nu-si va putea putea rezolva problema fundamentala reprezentata de zona de liber schimb. Germania este centrul gravitational al Uniunii, intrucat peste 50% din PIB-ul sau se bazeaza pe exporturi, din care jumatate merg in alte state UE. Aceasta tara a creat insa o capacitate de productie ce depaseste masiv capacitatea de consum, chiar daca ar fi stimulata economia interna.

Germania depinde de aceste exporturi pentru a-si mentine cresterea economica, nivelul scazut al somajului si stabilitatea sociala. Structurile UE sunt create pentru a facilita aceasta dependenta de export. Aceasta situatie a fragmentat deja UE in doua: Europa mediteraneeana si tari precum Germania si Austria. Intrucat nu poate exista o politica unica pentru aceste modele diferite, problema fundamentala a UE a ajuns, in zilele noastre, la un punct extrem, in care ceea ce este benefic unei parti a Europei dauneaza celeilalte.

Nationalismul a crescut deja semnificativ, arata publicatia citata. Ingrijorarile Europei de est fata de Rusia creeaza inca o Europa - in total patru daca se separa si Regatul Unit si Scandinavia de restul Europei. Luand in considerare cresterea partidelor eurosceptice, cresterea delegitimizarii partidelor mainstream si cresterea popularitatii partidelor separatiste, fragmentarea si nationalismul sunt evidente.

Aceste tendinte se vor adanci in urmatorul deceniu si UE ar putea supravietui intr-un fel, cu toate ca relatiile economice, politice si militare vor fi guvernate in principal de relatii bilaterale sau multilaterale limitate. Unele state ar putea ramane membre ale Uniunii intr-un bloc puternic modificat.

Germania se dovedeste, in aceasta masa de natiuni-stat, cea mai influenta economic si politic. Insa tara este si extrem de vulnerabila. A patra economie a lumii si-a atins statutul de putere economica depinzand de exporturi. Insa aceasta stare are o vulnerabilitate intrinseca: puterile exportatoare depind de dorinta si capacitatea clientilor lor de a le cumpara produsele. Economia germana este ostatica a bunastarii economice si mediului competitiv in care opereaza.

Impotriva Germaniei functioneaza mai multe forte in acest sens. In primul rand, noteaza sursa citata, nationalismul european in crestere va duce la controlul capitalului si piete ale fortelor de munca protectioniste. Statele mai slabe vor adopta tot soiul de modalitati de control al capitalului, iar cele mai puternice vor limita miscarea strainilor, inclusiv a cetatenilor tarilor membre UE.

Politicile protectioniste existente in UE, in special in agricultura, vor fi suplimentate in perioada urmatoare prin bariere comerciale create de statele din sud, mai slabe, care trebuie sa-si reconstruiasca baza economica dupa criza actuala, mai scrie sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Germania declin economie, #UE Germania evolutie economie , #zona euro